De 13 meest gegoogelde fietsvragen beantwoord

  • Geplaatst op
  • 0
De 13 meest gegoogelde fietsvragen beantwoord

Ons kleine kikkerlandje is gek op de fiets. Weer of geen weer, Nederland stapt elke dag weer massaal op dit voertuig. Pak je regelmatig de fiets naar werk, school of vrienden, dan heb je misschien ook wel wat vragen. Hoe gezond is fietsen bijvoorbeeld, of hoeveel fietsen zijn er nou eigenlijk in Nederland? Daarom hebben wij de meest gegoogelde fietsvragen voor je verzameld en beantwoord. Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder.

Leestijd: 5 min

1. Hoeveel calorieën verbrand je met fietsen?

Één van de meest gestelde vragen fiets vragen is hoeveel kcal je verbrand tijdens de rit. Hoeveel energie je verbrand hangt af van een aantal factoren. Denk aan je eigen gewicht en de intensiteit waarmee je fietst. Weeg je bijvoorbeeld 70 kilo en fiets je 16 km per uur? Dan verbrand je zo’n 455 calorieën in 60 minuten. Dit komt neer op een broodje kroket bijvoorbeeld.

Zoveel calorieën verbrand je met fietsen aan de hand van je snelheid en gewicht:

Snelheid

60 kg

70 kg

80 kg

90 kg

16 km/uur

390 cal

455 cal

522 cal

585 cal

19 km/uur

455 cal

530 cal

610 cal

675 cal

22 km/uur

565 cal

663 cal

755 cal

850 cal

25 km/uur

690 cal

810 cal

920 cal

1040 cal

 

2. Welke spieren gebruik je tijdens het fietsen?

Het is waarschijnlijk geen verassing dat de spieren die je gebruikt tijdens het fietsen vooral in je benen en billen zitten. Zo train je tijdens het fietsen je bilspieren, hamstrings, quadriceps, kuitspieren en scheenspieren.

3. Wanneer kun je fietsen met een baby?

Je kunt de baby meenemen op de fiets vanaf 6 maanden. Het is belangrijk dat hij/zij zelfstandig het hoofd omhoog kan houden en zelfstandig kan zitten. Daarnaast raden wij een goede moederfiets aan met een stevig zitje aan de voorkant. Wil je hier meer over weten? Lees dan snel onze blog over de beste moederfietsen.

 

4. Is fietsen gezond?

Naast het opbouwen van spieren en het verbranden van calorieën is fietsen nog voor veel meer goed. Zo is uit onderzoek gebleken dat wanneer je regelmatig op de tweewieler springt, je minder kans hebt op hart- en vaatziekten. Daarnaast werkt bewegen stress verlagend en val je sneller in slaap. Op de vraag is fietsen gezond? Kunnen wij dus alleen volmondig ja roepen!

5. Hoeveel fietsen zijn er in Nederland?

Nederland heeft meer fietsen dan mensen en het fietsen aantal blijft maar stijgen. Dit komt onder andere doordat de elektrische fiets het afgelopen jaar zo in populariteit is gestegen. Met 17,5 miljoen inwoners en 22 miljoen fietsen heeft Nederland veruit het grootste aantal fietsen per inwoner ter wereld.

6. Hoeveel jongeren gebruiken hun telefoon op de fiets?

Dit aantal is schrikbarend hoog, zo’n twee derde van de Nederlandse jongeren zit regelmatig op zijn of haar telefoon tijdens het fietsen. Hiermee riskeren zij een boete van maar liefst 95 euro. Zonde! Wil je dit voorkomen? Laat je telefoon dan in je tas of maak gebruik van een telefoonhouder.

 

7. Is fietsen op een e-bike gezond?

We hebben net al een aantal gezondheidsvoordelen van het fietsen benoemd. Wellicht vraag je je af of deze voordelen ook opgaan wanneer je gebruik maakt van een elektrische ondersteuning. Nou, fietsen op een e-bike is iets minder intensief dan fietsen op een reguliere fiets. Toch is fietsen met ondersteuning erg gezond. Daarbij maken mensen met een e-bike vaak langere routes wat weer compenseert voor de lagere intensiteit. Ook maakt de ondersteuning het mogelijk om er lekker op uit te gaan wanneer je slecht ter been bent. Fietsen met een e-bike is dus ook hartstikke gezond!


 

8. Wat is gezonder, lopen of fietsen?

Bewegen in de buitenlucht is niet alleen leuk, maar ook nog eens ontzettend gezond. Zowel fietsen of wandelen is goed voor de hersenactiviteit en het immuunsysteem. Fietsen is iets minder blessuregevoelig dan het maken van een wandeling. Dit komt omdat je tijdens het fietsen iets meer controle hebt dan bij het wandelen. Toch zit er niet heel veel verschil wanneer het aankomt op gezondheidsvoordelen tussen deze twee activiteiten. Met beide opties zit je dus goed!

9. Welke maat fiets heb ik nodig?

Benieuwd naar welke maat fiets je nodig hebt? Je kunt de framemaat van je fiets op verschillende manieren vaststellen. Zo kun je een kijkje nemen bij onze framemaat tabel of kun je de framehoogte van je eigen fiets opmeten. Wil je weten hoe je dit doet? Neem dan een kijkje bij vraag 13.

10. Wat is een hybride fiets?

Hier kunnen we kort en krachtig over zijn. Een hybride fiets is sportieve fiets die ook als stadsfiets te gebruiken is. Benieuwd naar wat een hybride fiets voor jou kan betekenen? We hebben hier een handig artikel over geschreven: Wat is een hybride fiets?

 

11. Hoe snel fiets je gemiddeld?

De gemiddelde fietssnelheid ligt met wind mee op 22 kilometer per uur en met wind tegen 17 kilometer.

12. Hoe hard gaat een elektrische fiets?

Een elektrische fiets heeft een maximale snelheid van 25 kilometer per uur. Natuurlijk kun je ook zachter gaan. Je kunt de snelheid bepalen aan de hand van de rijstanden. Wil je juist meer vaart maken? Dan is een speed pedelec wellicht een goede optie voor jou. Hiermee kun je zo’n 45 kilometer per uur halen.

 

13. Hoe meet je de framehoogte van je fiets?

Je kunt de framehoogte van je fiets opmeten aan de hand van een oude fiets of je binnen beenlengte. Graag lichten we beide methodes voor je uit.

- Framehoogte bepalen aan de hand van een oude fiets
Ben je al in het bezit van een fiets die de juiste hoogte heeft? Dan kun je deze als referentie gebruiken! Je hebt hier alleen een meetlint voor nodig.

Het enige wat je hoeft te doen is het gedeelte vanaf het midden van de trapas tot aan het punt waar je zadel uit het frame komt op te meten (zie afbeelding hieronder). Heb je dit gedaan? Dan kun je jouw framemaat aflezen op je meetlint.

- Framemaat bepalen aan de hand van je binnen beenlengte
Heb je geen oude fiets die je als referentie kan gebruiken? Geen paniek! Je kunt je framemaat opmeten aan de hand van je binnen beenlengte. Het enige wat je nodig hebt is een meetlint en een rekenmachine.



Wat moet je doen?
- Sta zonder schoenen plat op de vloer. Zorg ervoor dat er tussen je voeten ongeveer 15 cm ruimte bevind.
- Meet nu vanaf de grond tot aan je kruis
- Vermenigvuldig de uitkomst met 0,68

En voilà, je hebt jouw framemaat gevonden!

Bijvoorbeeld: de afstand van de grond tot aan het kruis is 85 cm. 85 x 0.68 = 57,8. De framemaat die goed zou passen is dan 57 of 58 cm.

Afstand in cm vanaf de grond tot aan je kruis x 0.68 = jouw framemaat

De meest gestelde fietsvragen beantwoord

Zo, hopelijk hebben we jouw meest brandende fietsvragen kunnen beantwoorden. Kunnen we je ergens anders bij helpen? Neem dan zeker contact op met onze klantenservice of kom gezellig langs in één van onze winkels. We helpen graag!

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.