50 producten

Damesfiets

Op zoek naar een damesfiets die bij jou past?

Maak nu kans je aankoop bedrag terug winnen bij het kopen van een Altec fiets! Wil je weten hoe? Bekijk dan de actievoowaarden?

De Damesfiets is het meest voorkomende en gebruikte fietsmodel. Overal in Nederland kom je deze fietsen tegen. Niet gek ook, want het aanbod aan damesfiets is enorm. Een beetje het kip of het ei verhaal waarschijnlijk. Maar elk fietsenmerk heeft bijna altijd de damesfiets in de meeste uitvoeringen. En ze worden zeker niet alleen maar gebruikt door dames. Ook bestaat er vaker een meer divers aanbod qua specificaties wanneer het om vrouwen fietsen gaat. Neem bijvoorbeeld de praktische transportfietsen of moderne stadsfietsen. Het helpt ook meer dat veel mannen op een damesfiets rijden. Er is meer keuze, ze zijn makkelijk te gebruiken en bovendien ook vaak stoer! Het is al lang niet meer zo dat heren perse op een fiets met extra stang moeten rijden. Daarover zo meteen meer! Met damesfiets bedoelen we eigenlijk niets meer of minder dan een fiets met laag frame in plaats van een extra stang in het midden. Zodra die stang er niet is, spreken we al over een damesfiets. Ongeacht de specificaties of wat voor functie de fiets heeft. Natuurlijk moet je zelf goed nadenken hoe je jouw damesfiets het meeste gaat gebruiken. Dat is het aller belangrijkste en bepalend voor welke soort dames fiets je uiteindelijk wilt.

Damesfiets specificaties

Voordat we beginnen met de verschillende damesfietsen die er zijn, is het belangrijk om te weten wat je op een damesfiets kan vinden qua specificaties. De specificaties bepalen wat voor soort fiets je uiteindelijk onder je hebt. Goedkopere fietsen hebben over het algemeen minder luxe specificaties, maar hebben daarentegen minder onderhoud nodig. Laten we bijvoorbeeld de remmen van een damesfiets pakken. Dit kan een simpele terugtraprem zijn of een hydraulische schijfrem. De terugtraprem is voor iedereen wel bekend en eenvoudig maar effectief. Een hydraulische velgrem heeft een grote remkracht, werkt ook in slechte weersomstandigheden, slijten je band niet en zijn makkelijk af te stellen. Hier zit natuurlijk ook een prijskaartje aan.

Maar een ander groot verschil wat je minder snel ziet aan het uiterlijk van de damesfiets, is het framemateriaal. Dit kan staal of aluminium zijn. Een stalen frame is goedkoper en erg stevig. Als je fiets veel binnen staat is dit een goed opties. Echter kan er roestvorming ontstaan als je fiets veel nat wordt. Ook is het wat zwaarder dan aluminium. Aluminium is bovendien volledig roestvrij! Een echt luxe materiaal voor je damesfiets dus.

Er zijn nog veel meer belangrijke specificaties, maar toch krijgen wij de meeste vragen over de versnellingen. Je kan een damesfiets met geen, 3, 7, 21 en nog veel meer verschillende aantal versnellingen kiezen. Welk aantal versnellingen het beste bij jou past is echt afhankelijk van het gebruik van de damesfiets. Als je bijvoorbeeld elke dag door de drukke stad naar je werk fietst, zijn 3 tot 7 versnellingen aan te raden. Je staat immers vaak stil of moet een wat langere afstand afleggen. Is de fiets bedoelt voor ritjes naar school over een wat kortere afstand, volstaan geen of 3 versnellingen. Op een mountainbike voor dames zitten vaak 21 versnellingen omdat je op die routes veel hoogteverschil tegenkomt.

Soorten Damesfietsen 

Hoewel er talloze fietsen zijn met de naam damesfiets, gaat het hier wel degelijk om verschillende fietsen. Er bestaan vele modellen zoals de: moederfiets, omafiets, transportfiets, elektrische fiets en stadsfiets. Ook bestaan er fietsen die elementen van 2 of meerdere modellen combineren.

Damesfiets als moederfiets

Moederfietsen is een damesfiets die uitgerust is met toepassingen die het makkelijker maken om een kind met de fiets mee te nemen. Zo is het stuur van de damesfiets breder. Dit vergemakkelijkt de stuurbewegingen wanneer er een kinderzitje gemonteerd is. Vaak beschikt dit type damsfiets over een lage instap. Hierdoor hoef je je been niet ver op te tillen om op te stappen. Nog makkelijker dan bij een reguliere damesfiets dus  Ook zit er een stuurstabilisator of stuurslot op de fiets. Deze zorgen er voor dat het stuur goed recht blijft staan wanneer je de damesfiets geparkeerd hebt. Handig met zo’n zwaar zitje voorop! Trouwens, er staat wel moederfiets, maar papa’s kunnen net zo goed met de kinderen gaan fietsen! Een aantal fietsmerken zijn deze damesfietsen dan ook al familiefietsen aan het noemen. Lekker samen met de fiets op pad is voor beide ouders natuurlijk helemaal top!

Voor het fietsen met een kindje bestaan er geen betere fietsen dan dit. Opzoek naar een fietsstoeltje voor voorop de fiets?

Dames Omafiets

De omafiets is hét model van vroeger, maar ook zeker van nu. Deze fietsen zijn al tijden mateloos populair en zelfs de populairste van Nederland. Dit heeft vooral te maken met de betaalbaarheid en eenvoudigheid van deze damesfietsen. Dat wil niet zeggen dat ze niet goed zijn, nee sterker nog dit kunnen ook topfietsen zijn. Het is maar net hoe jij van plan bent je nieuwe fiets te gaan gebruiken. Mocht je lange afstanden willen afleggen of elke dag op je fiets naar werk/school moeten? Dan kan je beter geen omafiets kiezen. Dit type damesfietsen zijn namelijk simpel uitgevoerd, maar vergen weinig onderhoud. Denk aan een terugtraprem, geen versnellingen en stalen frame. Prima als caféfiets, fiets voor korte afstanden, fiets voor een snelle boodschap, etc.

Er zijn veel dames omafietsen beschikbaar in alle kleuren van de regenboog. Vaak beschikken deze fietsen over simpele techniek een scherpe prijs, maar er bestaan ook wel luxere uitvoeringen. Deze hebben bijvoorbeeld versnellingen of handremmen. Wanneer een damesfiets de titel omafiets krijg, kan nog wat onduidelijk zijn. Je kan een  dames omafiets herkennen aan jasbeschermers, dichte kettingkast, dubbele framebuizen en natuurlijk de scherpe prijs!

Transportfiets Dames

Een damesfiets met voordrager noemen we een transportfiets. Eigenlijk elke fiets met zo’n rekje voorop krijgt deze naam. Dit zijn de meest praktische fietsen die er bestaan en zien er ook nog eens leuk uit! De damesfiets met voordrager is nu niet meer weg te denken uit de Nederlandse straten en op de schoolpleinen. Maar dit was niet altijd zo. De transportfiets is, als het ware, twee keer uitgevonden. Vroeger, maar dan hebben we het echt over de jaren 30 van de vorige eeuw, waren transportfietsen alleen voor bakkers, groenteboeren en vaklui. Bedoeld om goederen te vervoeren van A naar B. Vandaar dat de term bakkersmand ook zo bekend is geworden nu! Daarna kwamen er vooral veel reguliere fietsen op de markt en werd de transportfiets dames vergeten. Totdat men door had hoe handig een damesfiets met voordrager is voor scholieren.

Dit type damesfiets maakt het namelijk makkelijker om meer bagage mee te nemen dan normaal. Door de handige voordrager hoef je een tas niet langer aan het stuur te hangen of op je rug te dragen. Een tas aan het stuur van je damesfiets hangen kan bovendien zorgen voor gevaarlijke situaties tijdens het sturen. Erg populair onder scholieren die vaak een schooltas mee moeten nemen. Door de populariteit van deze fietsen bestaan er veel verschillende dames transportfietsen. Je kan op de voordrager van je damesfiets ook een leuke krat of mand plaatsen. Deze vergroot de bagageruimte nog meer en geeft bovendien een persoonlijke twist aan je fiets!

Elektrische damesfiets

De damesfiets is er ook in de elektrische variant en tegenwoordig nóg populairder! E-bikes zijn niet meer weg te denken. Voorheen hadden ze het image om voor oudere mensen te zijn, maar die gedachten is volledig verleden tijd! Nu is zelfs het grootste deel van de fietsen die verkocht worden elektrisch. Als jet het ons vraag helemaal niet gek. Wanneer je op een damesfiets met elektrische ondersteuning hebt gereden, wil je niet meer terug. Ultiem comfort, ook over hele lang afstanden. Een e-bike voor dames biedt je trapondersteuning en zorgt voor een verbeterde rijervaring. Ze beschikken over meerdere rijdstanden zodat je zelf kan bepalen hoeveel hulp je van de damesfiets krijgt. Door ook nog de versnellingen op de juiste manier te gebruiken, is fietsen met een e-bike een waar plezier.

In Duitsland en Engeland kwamen er voor het eerst elektrische fietsen op de markt. Na deze introductie zijn ze in een rap tempo over de hele wereld verspreid. Met veel verschillende merken die ingesprongen zijn op deze trend bestaat ook hier een zeer divers aanbod. Cortina is daar een perfect voorbeeld van. Het aanbod is nu zo groot dat iedereen wel een geschikte elektrische dames fiets kan kiezen. Ook hier geldt de regel weer dat er in de dames uitvoeringen meer te kiezen is dan bij de heren. Het is zelfs zo dat de meeste mannen ook voor een elektrische damesfiets kiezen. Er bestaan ook damesfietsen die tot 45 km/u ondersteuning bieden. Dat zijn de zogeheten speed pedelecs. Hiervoor gelden wel andere regels, maar zorgen ook voor een supersnelle aangename fietstocht!

Een elektrische damesfiets wil je waarschijnlijk even testen voordat je beslist of je deze wel of niet wilt kopen. Wij hebben daar natuurlijk ook aan gedacht! Je kan langskomen bij onze Super Store in Rotterdam. Hier is namelijk een indoortestbaan en grote parkeerplaats waarop je elke damesfiets kan testen die je wilt. Bovendien staan onze vakkundige experts altijd voor je klaar om elke vraag over je nieuwe elektrische damesfiets te beantwoorden.

Dames stadsfiets

Voor het dagelijkse woon- en werkverkeer is een damfiets in de stadsfiets uitvoering ideaal. Stadsfiets is nogal een brede verzamelterm voor een hele grote groep fietsen. Met stadsfiets bedoelen we eigenlijk fietsen met bepaalde specificatie of uiterlijk. Natuurlijk kan je elke soort damesfiets in de stad gebruiken, maar sommige zijn er net even wat beter voor geschikt. Je hebt dan ook vaak de keuze uit een groter aantal versnellingen. Hiermee kan je schakelen naar de juiste trapzwaarte afgaande op in wat voor situatie je bent. In de stad moet je waarschijnlijk vaak stoppen voor een stoplicht of druk kruispunt. Het is dan wel zo fijn om in een lagere versnelling weg te kunnen fietsen.

Het is maar net in wat voor omgeving je van plan bent te gaan fietsen. Stadsfietsen komen het best tot zijn recht op fietspaden en andere stedelijke omgevingen. Er bestaan echter ook genoeg stadsfietsen die prima zonder versnelling te gebruiken zijn. Wel beschikken dit type damesfietsen vaak over handremmen. Deze zijn net even wat gebruiksvriendelijker, hebben minder slipgevaar en verdelen de remkracht over twee wielen. Erg handig wanneer er plotseling iemand te hoek om komt en je opeens moet stoppen. Laat wel altijd je remmen goed afstellen zodat je veilig onderweg bent!

Geschiedenis van de damesfiets

De damesfiets is niet gelijk met de herenfiets uitgevonden zoals je misschien had verwacht. We leggen graag uit waar de nu zo populair fiets voor dames vandaan komt. Oorspronkelijk werden er geen specifieke fietsen voor dames gemaakt, maar was elke fiets wat we nu een herenfiets noemen. Elke fiets had dus de bovenste framebuis omdat deze bijdroeg aan de stevigheid van de fiets. Het was een logische oplossing om de structurele integriteit van de fiets te verhogen. Met oorspronkelijk boedelen we wel de jaren 80 van de 19e eeuw. Echt aan het begin en ontstaan van de fietsenwereld dus. Hiervoor was het de benenwagen of ter paard naar waar je moest zijn! In deze tijd droegen vrouwen ook allemaal een rok, broeken waren voor mannen. Maar met zo’n rok tot over je enkels is het al snel lastig om een fiets op- of af te stappen.

De fiets werd echter wel steeds populairder als betaalbaar vervoersmiddel. De vraag naar een fiets die ook dames konden gebruiken was er al direct, nu het aanbod nog. Er kwamen daarom als snel fietsen zonder bovenste framebuis op de markt. Deze loopt bij een damesfiets vaak gebogen naar beneden of resulteert in een dikkere onderste framebuis. Tegenwoordig is het dus een cosmetische ingreep die het makkelijker maakt om een dames- en herenfiets uit elkaar te houden. Een echt verschil tussen fietsen met en zonder framebuis is er niet. Qua stevigheid is het ook niet nodig om deze frame op een damesfiets te hebben. Zoals eerder vermeld gebruiken ook gewoon veel heren deze fietsen. Het is gewoonweg makkelijker op en afstappen zonder dat je op een extra stang hoeft te letten.

Damesfiets kopen

Door het grote aanbod aan damesfietsen kan het lastig worden de juiste keuze te maken. Wil je de juiste fiets kopen, denk dan goed na over hoe je deze wilt gaan gebruiken. Maar natuurlijk ook wat je belangrijk vindt bij een nieuwe damesfiets. De filters bieden je de mogelijkheid om precies de fiets uit te kiezen die je zou willen. Je kan bijvoorbeeld sorteren op versnellingen, kleur, framemaat en nog veel meer. Hopelijk kan je damesfiets kopen met iets meer zekerheid na het lezen van deze tekst. Het is nogal een hoop informatie, maar er bestaan dan ook een erg groot aantal damesfietsen. Kom je er niet uit, neem dan gerust contact met ons op. We kijken dan samen naar welke damesfiets het beste bij jou past!