70 producten

Fietsbanden

Fietsbanden zouden wat ons betreft meer aandacht moeten krijgen. Ze zijn namelijk een essentieel onderdeel van je fiets. Niet alleen voor een comfortabele rit, maar ook voor de actieradius van je elektrische fiets én de grip die je hebt op de weg. Er zijn heel veel verschillende soorten banden, wij gaan hier enkele van uitleggen. Zo kan je altijd de juiste keuze kan maken voor jouw fiets. Liever alle fietsaccessoires bekijken?

CST en Schwalbe

Dit zijn de 2 bekendste bandenleveranciers in de fietsenwereld. Beide merken hebben een heel groot en ruim assortiment in verschillende maten, kleuren en profielen. In dit assortiment kan je de juiste banden kiezen voor je kinderfiets, mountainbike, transportfiets, stadfiets of e-bike. Zowel in prijs als kwaliteit loopt het heel erg uiteen. Voor elk soort type gebruik of fiets zijn er weer andere banden. Dus laten we samen even kijken naar wat er is.

Wat zeggen de cijfers ons aan de buitenkant van je buitenband

Als je goed kijkt kan je de maat van je buitenband zien aan het buitenste vlak van je band. Vaak zijn dit maten als 28x1 5/8 x1 3/8 of 24x1.75. Er zijn 3 bekende manieren voor het aanduiden van de bandmaat. Dat Zijn de ERTRO, Inch of de franse aanduiding. Hieronder worden ze alle drie in voorbeelden weergegeven.

  • De ETRTO Aanduiding b.v 37-622
  • De Inch maat aanduiding b.v. 28 x  1 5/8 x 1 3/8 of 28 x 1.40
  • De Franse aanduiding b.v. 700 x 35 C

 

Welk type band heb ik nodig

Nu we de maat hebben gevonden, gaan we kijken naar welke profiel het beste past bij je fiets of fietsgedrag. Behalve profiel, is een eventuele anti-lek laag ook een belangrijk detail om te overwegen. Een anti-lek laag betekend dat er een extra beschermlaag zit op het loopvlak van je fietsband. Het loopvlak is het deel van de band dat de grond raakt. Hierdoor wordt hij een stuk minder kwetsbaar. Een anti-lek band heb je in verschillende maten en uiteraard natuurlijk ook bestaan ze uit verschillende materialen. Met name op een elektrische fiets, of op een fiets die intensief gebruikt wordt, is een anti-lek band absoluut aan te raden. Deze en verdient zichzelf op termijn hoe dan ook terug.

Waar gebruik ik mijn fiets voor

Elk type gebruik vraagt om een andere soort fietsband. Zo scheelt een raceband zowel in profiel, als maat van een mountainbike band. Deze wordt dan ook aan hele andere condities blootgesteld. Binnen onze webshop kun je op je gemak op zoek naar verschillende soorten banden die het beste passen bij jouw type gebruik en soort fiets.

Waar moet je op letten bij fietsbanden

De spanning van de binnenbanden is essentieel. Zonder een juiste spanning zal je fiets zwaarder fietsen. Je banden gaan eerder kapot en ook heeft het invloed op de actieradius van je elektrische fiets. Dus zorg dat je je banden met enige regelmaat oppompt voor een optimale prestatie van je fiets. Ook als je fiets langdurig stil heeft gestaan kan de lucht eruit lopen en kan je band uitdrogen. Het is dus goed om de bandenspanning met enige regelmaat te controleren, de banden goed op te pompen en eventueel in te smeren tegen droogte.

Wanneer moet je een buitenband vervangen

De slijtage aan een buitenband is redelijk eenvoudig te zien. Bij de gewone buitenbanden zonder anti-lek laag zie je dat er geen profiel meer op zit. Het loopvlak is dan volledig versleten. Bij banden met een anti-lek laag wordt slijtage van de buitenband met een licht streepje op de buitenband weergegeven. Wanneer deze strook tevoorschijn komt weet je eigenlijk dat je band toe is aan vervanging.

Wat echt belangrijk is om te weten, is dat je fiets het best presteert als de banden een goed profiel hebben en op spanning zijn. Check deze daarom regelmatig en zorg dat je altijd een goed fietspomp bij de hand hebt!