Motorposities van een elektrische fiets: De voor- en nadelen

  • Geplaatst op
  • 0
Motorposities van een elektrische fiets: De voor- en nadelen

Als je op zoek gaat naar een elektrische fiets, kom je al gauw voor de vraag te staan: welke motorpositie is het beste? De motorpositie van een elektrische fiets kan namelijk een groot verschil maken. Zo zijn er e-bikes met een voorwielmotor, een achterwielmotor en exemplaren met een middenmotor. In dit blog lees je meer over de motorpositie elektrische fiets en wat de voor- en nadelen zijn van iedere uitvoering.

Bij de keuze van de motor voor je e-bike speelt onder andere het type gebruik een belangrijke rol. Dan kun je je afvragen of je de e-bike vooral voor kortere ritjes gebruikt of dat je regelmatig langere afstanden gaat afleggen. Het maakt ook uit of je door ruig bosgebied rijdt of op de vlakke weg.

Elektrische fiets met voorwielmotor

Gebruik jij je e-bike vooral voor de kortere afstanden, bijvoorbeeld om naar je werk te gaan? Dan is een elektrische fiets met een motor in het voorwiel wellicht een passende optie. E-bikes met een voorwielmotor zijn uitermate geschikt voor het rijden op vlakke wegen. Verder kun je ze omschrijven als efficiënt en gemakkelijk in het gebruik. Ook de voordelige prijs voor deze motorpositie elektrische fiets valt op. Kenmerkend voor deze uitvoering is verder dat de motor aanslaat als het wiel draait, waarbij de hoeveelheid kracht die je gebruikt geen enkele rol speelt. Het extra steuntje in de rug dat je krijgt, is daardoor altijd gelijk. En heb je meer ondersteuning nodig, dan stel je deze simpelweg hoger in via de display. Een nadeel is dat je tweewieler zwaarder stuurt. Ook kan het voorwiel slippen als je het stuur niet goed cast hebt. Een pluspunt is dan weer dat de motor onderhoudsvriendelijk is. het voorwiel is namelijk makkelijker te demonteren dan een achterwiel. Fiets je tot slot regelmatig door meer heuvels of heel ver, dan is de voorwielmotor een minder goede optie en past een middenmotor misschien beter bij je.

 

 

+ Voordelig

+ Perfect voor de dagelijkse ritjes

+ makkelijk te onderhouden

- Minder fijn voor lange ritten

- Houd het stuur goed vast om slippen te voorkomen


Elektrische fiets met middenmotor

Kernwoorden voor de middenmotor zijn: kracht en een effectieve aandrijving. Je mag dan ook gerust stellen dat de e-bike middenmotor momenteel veruit op nummer één staat als het op populariteit aankomt. Omdat de motor zich bij de trapas van de fiets bevindt, is er sprake van een gelijkmatige gewichtsverdeling en profiteer je van een natuurlijke ondersteuning. In tegenstelling tot een voor- of achterwielmotor wordt dus niet 1 van de wielen aangedreven. Dit zorgt er eveneens voor dat je vervoersmiddel erg wendbaar is. Je kunt er dan ook uitstekend mee uit de voeten in heuvelachtig gebied of als je graag langere ritten maakt. Mocht je een lekke band hebben, is deze zo geplakt en zit de motor niet in de weg.

 

 

Wat zijn dan de minpunten van deze motorpositie elektrische fiets? Om te beginnen biedt de middenmotor minder ondersteuning als je zachter trapt. Ook moet je iets dieper in de buidel tasten, aangezien dit type duurder in aanschaf is. De fiets in het voorbeeld hierboven heeft een voordrager. Benieuwd naar onze andere elektrische transportfietsen?

+ Gelijkmatig ondersteuning

+ Stabiele wegligging en wendbaar

+ Perfect voor lange ritten

-  Duurder dan de voorwielmotor

Elektrische fiets met achterwielmotor

Rijd jij het liefste met de wind in de rug of ben je juist een sportieve fietser? In beide gevallen is de e-bike met achterwielmotor een goede keuze. Het fijne van e-bikes met een achterwielmotor is dat ze geschikt zijn om ermee de natuur in te trekken en in de stad te touren. Een pluspunt is dat hij muisstil is, waardoor je van een ontspannen rit kunt genieten. Ook is hij erg sterk en uitgerust met een trapkrachtsensor, zodat je de meeste hellingen fluitend opgaat. Verder zit de motor dus in het achterwiel. Hierdoor ligt de fiets minder stabiel op de weg. Daarnaast dien je er rekening mee te houden dat de fiets door de positie van de motor een open kettingkast heeft en je dus wat meer onderhoud aan je vervoersmiddel moet plegen.

 

 

+ Krachtige ondersteuning

+ Stil tijdens het fietsen

- Onderhoudsgevoelig door open kettingkast

Ben je er al over uit welke motorpositie het beste bij jou past? Je kan ook al deze verschillende elektrische fietsen komen testen in een van onze filialen. Daar staan ervaren medewerkers voor je klaar en kan je altijd een vrijblijvende testritjes maken!

Speed Pedelec Kopen? 

Als je op zoek bent naar een elektrische fiets die net wat sneller gaat dan een gewone e-bike, dan is de speed pedelec wellicht iets voor jou. Een speed pedelec is een elektrische fiets die ondersteuning biedt tot wel 45 kilometer per uur. Dit maakt het een ideale keuze voor forenzen die snel willen pendelen tussen hun huis en werk.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.