ACTIE: Kort ritje? Da’s zo gefietst!
- Geplaatst op
- 0
Je kent het wel, je neemt je voor om vaker de fiets te pakken naar werk, de sportschool of de bakker om de hoek. Toch wint de auto het vaak van die goede intenties. Herkenbaar? Daarom ondersteunt Superfietsen graag de overheidsactie “Kort ritje? Da’s zo gefietst!” Met deze campagne wordt iedereen aangemoedigd om vaker de fiets te pakken, vooral voor die korte ritjes die eigenlijk prima te doen zijn op twee wielen. Waarom? Fietsen is niet alleen gezond en milieuvriendelijk, maar ook nog eens heel praktisch en voordelig.
Nederland Fietsland: Wat zeggen de cijfers?
Nederland en fietsen zijn bijna synoniem aan elkaar. Er is geen land ter wereld waar zoveel wordt gefietst als bij ons. Een indrukwekkend kwart van alle verplaatsingen wordt op de fiets gedaan. Wat misschien nog wel opvallender is, is dat we meer fietsen hebben dan inwoners! Toch kunnen we nog een stapje extra zetten. Want hoewel we kampioen fietsen zijn, wordt de auto nog steeds voor veel korte ritjes gebruikt. Uit cijfers blijkt dat de helft van alle autoritten korter is dan 7,5 kilometer. En een derde zelfs korter dan 5 kilometer. Dat zijn afstanden die prima met de fiets te doen zijn, toch?
De voordelen van fietsen: Goed voor jou, je portemonnee en de wereld
Volgens onderzoek van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil bijna 70% van de intensieve autorijders best wat vaker de fiets pakken, vooral voor korte afstanden. Toch gebeurt het vaak niet. Waarom niet? Veel mensen onderschatten hoeveel ze kunnen besparen door de fiets te nemen. Je bespaart niet alleen op brandstof, maar ook op onderhoud van je auto en parkeerkosten. Daarnaast is fietsen natuurlijk goed voor je gezondheid. Het is een gemakkelijke manier om aan je dagelijkse beweging te komen zonder dat je naar de sportschool hoeft. En last but not least, fietsen is een stuk beter voor het milieu. Elke keer dat je de fiets pakt in plaats van de auto, verklein je je ecologische voetafdruk.
Meer mensen op de fiets in 2027
Het kabinet heeft duidelijke doelen gesteld om meer mensen op de fiets te krijgen. Zo willen ze dat er in 2027 maar liefst 20% meer fietsritten zijn dan in 2017. Daarnaast moeten er in 2025 minstens 100.000 mensen extra op de fiets naar hun werk gaan, vergeleken met 2022. Om dit mogelijk te maken, investeert de overheid flink in betere fietsinfrastructuur.
Zo is er vorig jaar bijna 800 miljoen euro vrijgemaakt voor verbeteringen zoals nieuwe doorfietsroutes, betere fietsenstallingen en veiligere fietspaden. Een groot deel van dit budget gaat naar het veiliger maken van fietsroutes, vooral op drukke wegen of plekken met een verhoogd risico. En dat is niet alles. In meer dan 200 gemeenten zijn er speciale programma’s om ouderen te helpen veilig en comfortabel te blijven fietsen.
De fiets als dé oplossing voor korte afstanden
Met al deze investeringen en initiatieven wil de overheid niet alleen dat mensen meer bewegen, maar ook dat de verkeersdruk afneemt. Korte ritjes op de fiets dragen bij aan minder files en schonere lucht. Dus de volgende keer dat je twijfelt tussen de auto of de fiets voor een kort ritje: kies voor de fiets! Het is sneller dan je denkt, en voor je het weet, ben je al op je bestemming. Want zoals de campagne zegt: “Kort ritje? Da’s zo gefietst!”
Bij Superfietsen helpen we je graag om de perfecte fiets te vinden voor jouw ritjes, of het nu naar werk is, de supermarkt of gewoon een blokje om. Met ons ruime aanbod van stadsfietsen, elektrische fietsen en transportfietsen, hebben we altijd een fiets die bij jouw behoeften past. Zo maak je van ieder kort ritje een feestje!
Reacties
Wees de eerste om te reageren...