Welk type rem kies jij? | De verschillende remsystemen uitgelegd
- Geplaatst op
- 0
De rem is een belangrijk onderdeel van de fiets. Zonder een rem is het verplaatsen op de tweewieler tenslotte een nogal gevaarlijke onderneming. Je hebt dan eigenlijk maar twee keuzes: van de fiets springen of met je voeten over het wegdek glijden in de hoop dat je genoeg snelheid mindert om tot stilstand te komen. Kun je je voorstellen dat er op de allereerste fietsen niet eens een rem zat? Gelukkig is er veel veranderd sinds het ontstaan van de fiets en zijn er in de loop der tijd allerlei remmen ontwikkeld. Wat voor soorten remmen zijn er eigenlijk allemaal verkrijgbaar en wat zijn de voor- en nadelen ervan?
Leestijd: 5 min
Terugtrapremmen
Om je fiets tot stilstand te brengen, moet je bij dit type rem je voeten gebruiken en een omgekeerde trapbeweging maken. Hierdoor wordt het achterwiel geblokkeerd en staat je fiets vrij snel stil. Rem je te hard en bij te hoge snelheid dan kan het achterwiel echter wegslippen. Fietsen die alleen zijn uitgerust met een terugtraprem komen eigenlijk alleen in Nederland voor. In het buitenland is dit soort rem wel bekend in combinatie met een handrem.
Voordelen
- Onderhoudsvriendelijk
- De terugtraprem is voordelig en gaan lang mee
- Typisch Nederlands
Nadelen
- Slijtage vorming bij achter buitenband mogelijk wanneer men slipt op de fiets
Rollerbrake remmen
Rollerbrakes zijn de moderne variant van de ouderwetse trommelremmen. Je vindt ze vaak terug in de wat luxere (elektrische) stadsfietsen en in toerfietsen. De rollerbrakes werken op rolletjes waardoor ze wat minder snel oververhit raken en minder snel zullen slijten. Als bijkomend voordeel zitten deze remmen op de naaf van je wiel, hierdoor kom je sneller tot stilstand.
Voordelen
- Levert betere prestaties onder elke weeromstandigheid
- Rollerbrakes zijn onderhoudsvriendelijk
- Langere levensduur
Nadelen
- Rollerbrakes zijn op korte termijn iets duurder v-brakes
V-brakes / velgremmen
V-brakes zijn altijd handremmen die werken door middel van remblokjes die tegen de velg worden aangedrukt. Dat geeft wrijving en zo kom je tot stilstand. V-brakes zijn voordelige handremmen in aanschaf maar hebben wel meer onderhoud nodig en moeten met enige regelmaat goed worden afgesteld voor een optimale prestatie.
Voordelen
- Ze zijn betaalbaar
- Je kunt ze makkelijk afstellen
Nadelen
- Bij nat weer remmen ze minder goed
- De remblokjes zijn slijtagegevoelig en hebben onderhoud nodig
Schijfremmen
Het neusje van de zalm onder alle type remsystemen! Schijfremmen zijn zonder twijfel de meest krachtige soort rem die bovendien geschikt is voor elk weertype. Je hebt zowel de keuze uit mechanische schijfremmen en hydraulische schijfremmen die werken op oliedruk. Schijfremmen zijn veruit de meest betrouwbare remsysteem. Met name de hydraulische rem heb je met minimale inspanning maximale grip.
Voordelen
- Remt goed onder alle weersomstandigheden
- Onderhoudsarm
- Ze raken niet oververhit tijdens langdurig remmen
- Ze zijn dus uitermate geschikt voor lange afdalingen
Nadelen
- Ze zijn niet het goedkoopste remsysteem
Dus, welke type remsysteem past bij jou?
Voor iedere soort rem is wel wat te zeggen. De terugtraprem is het meest simpele type dat vooral geschikt is voor korte ritjes in de buurt.
Ga je de bergen in dan ben je het meest gebaat bij (hydraulische) schijfremmen omdat die als enige soort niet oververhit raken in de afdaling en ook bij regenachtig weer uitstekend blijven functioneren. Dit type rem is ook uitstekend geschikt voor mountainbikers. Niet voor niets werd de schijfrem voor het eerst toegepast op de mountainbike. Vind je deze optie te duur? Dan is de V-brake een acceptabel alternatief.
Voor langere fietstochten in het vlakke Nederlandse landschap zijn eigenlijk alle remmen geschikt. In principe heb je daar geen (dure) schijfremmen voor nodig. Met V-brakes kun je vooral bij droog weer ook uitstekend pedaleren en veilig remmen. Voor rollerbrakes gaat dat ook op bij nat weer.
Heb je nog een vraag over de verschillende type remmen of kunnen we je ergens anders bij helpen? Neem dan contact op met één van onze klantenservicemedewerkers. Zij helpen je graag!
Reacties
Wees de eerste om te reageren...