Pak de fiets naar een goed humeur | De lente is begonnen!

  • Geplaatst op
  • Door Jana
  • 0
Pak de fiets naar een goed humeur | De lente is begonnen!

Vanaf het moment dat ik op mijn fiets stap, voel ik me meteen vrij. Zelfs als het buiten nat, koud of donker is. De draaiende pedalen weten mijn humeur altijd op te vrolijken. Maar ligt dit aan mij of is hier ook een logische verklaring voor?

Pak de fiets naar een goed humeur

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat lichaamsbeweging ons gelukkiger maakt. Een studie uit 2015 toont aan dat een potje fietsen van slechts 30 minuten je humeur flink kan verbeteren en zelfs gevoelens van depressie kan verhelpen/verminderen.

Aan dit onderzoek deden 40 deelnemers mee. De deelnemers hadden allemaal een geschiedenis van depressieve stoornissen. Voor dit onderzoek fietste deze groep mensen elke dag exact 30 minuten. Aan de deelnemers werd gevraagd om een schriftelijke enquête in te vullen voor het sporten en na het sporten. De resultaten waren duidelijk; 80% van de deelnemers voelden zich stukken beter na deze oefening.

Als fietsen met een lage tot matige intensiteit ons al een boost kan geven, stel je dan voor hoe goed je je voelt na een intensief potje fietsen?! Kom maar op met die wind tegen ;).

Hoe het precies werkt dat een sportsessie van 30 minuten per dag je humeur kan verbeteren, is een complexe kwestie om uit te leggen, hoewel er genoeg wetenschappelijk bewijs is om dit standpunt te kunnen ondersteunen. Simpel gezegd komt het neer op een verhoogde productie van chemicaliën in de hersenen die je goed laten voelen, denk aan serotonine, dopamine en fenylethylamine. Deze chemische boodschappers geven een gevoel van euforie en kunnen zelfs pijnverlichting creëren die sterker is dan morfine! Verder maak je tijdens het sporten een hormoon aan die voor extra zuurstof en bloed toevoer naar de hersenen zorgt. Ook dit zorgt voor een gelukkig gevoel.

Naast de psychologische en emotionele voordelen van een beetje lichaamsbeweging, kan het je ook een enorme boost geven in zelfvertrouwen. Heb je echt nog meer redenen nodig om op de fiets te stappen? Nou, ik heb er nog een paar voor je:

1. Gezondheid

Iedereen die minstens 3x in de week 30 minuten fietst zal gemiddeld 1.3 dag per jaar minder ziek zijn.

2. Geen files

Je staat niet in de file, waardoor je ook veel stress en frustratie vermijd, yay!

3. Blijf in shape

Fietsen is goed voor lijn. Wist je dat je met een half uurtje fietsen een kroketje kan verbranden? Dat betekend: fijn zonder schuldgevoel naar de snackbar.

4. Slaap lekker

We kunnen je natuurlijk niet beloven dat je nooit meer slapeloze nachten zult hebben, maar de dagelijkse fietsritjes dragen bij aan een bevorderlijke nachtrust. Omdat je buiten bent en veel daglicht ziet, zullen je hersenen een beter bioritme ontwikkelen. 

5. Bespaar geld & voorkom een boete van €90,-

Samen met wandelen is fietsen de goedkoopste manier om je te verplaatsen van punt A naar punt B. Luister je graag muziek onderweg of wil je navigeren? Neem de telefoon dan vooral niet in de hand. Zo riskeer je namelijk een boete van maar liefst €90,-. Daarom krijg je de gehele maand maart een gratis telefoonhouder bij geselecteerde fietsen. Heb je al een fiets en wil je een telefoonhouder los bestellen? Dat kan natuurlijk ook.

6. Fietsen is milieu verantwoord

Het produceren van een fiets kost ongeveer 5% van de materialen en energie die worden gebruikt om een auto te maken. Bovendien veroorzaakt het rijden van een fiets in tegenstelling tot een auto of bus geen vervuiling. Als mensen voor korte ritten de auto voor de fiets zouden inruilen zou er veel minder koolstofvervuiling plaatsvinden.

Dus, pak jij regelmatig de fiets? Dan kun je bij deze jezelf een klein schouderklopje geven. Ga zo door! Wij zijn super trots op je :) Heb je nog geen (goede) fiets? Wij hebben een ruim assortiment aan diverse soorten fietsen in verschillende maten en kleuren. Denk aan reguliere damesfietsen en herenfietsen maar ook aan een omafiets en diverse mountainbikes

Benieuwd naar welke fiets het beste bij jou past?

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.