Een riemaandrijving is een aandrijving waarbij gebruik gemaakt wordt van een kunststof riem in plaats van een ‘traditionele’ ketting. Doordat een aandrijfriem geen zijdelingse speling heeft is deze niet te gebruiken in combinatie met een derailleurversnelling. Daarom maken fietsen met een riemaandrijving altijd gebruik van een versnelling in de achternaaf of in de trapas. Voordelen:
1. Extreem onderhoudsvriendelijk
2. Bij schakelen van versnellingen is de riem stiller en geeft minder weerstand
3. Geen roest
4. Geen olie nodig
5. Duurzaam: een riem gaat tussen de 25.000 en 50.000 kilometer mee
6. fficiënt: door gebruik van een carbonkern zit er geen rek in een riem, daardoor is de druk heel constant
Stil: je kunt alles horen wat er om je heen gebeurt, zoals natuurgeluiden
Gewicht: een riem weegt ongeveer 75% minder dan een ketting.
Wij vinden het belangrijk dat je goed op je nieuwe fiets past. Hiervoor moet je de juiste framemaat kiezen die bij je binnenbeenlengte hoort.
Dit is altijd wel een indicatie, iets groter of kleiner kan dus afhangen van je persoonlijke voorkeur. Kom je bijvoorbeeld liever met tenen of je hele voet op de grond?
Bereken jouw framemaat
Sta met je benen 15 cm uit elkaar en meet de afstand van de grond tot aan kruishoogte. Vermenigvuldig dit getal met 0,68.
Is de uitkomst bijvoorbeeld 51,6, dan past een fiets tussen de 51 en 52cm het beste bij jou. Twijfel je over de framemaat? Neem dan liever 1 maat te klein dan 1 maat te groot. Door het zadel hoger te zetten kun je namelijk nog wat corrigeren.
Hiervoor moet je de juiste wielmaat kiezen, deze wordt uitgedrukt in "inch". Dit is altijd een indicatie, iets groter of kleiner kan dus afhangen van je persoonlijke voorkeur.
Voor kinderen moeten met de voeten bij de grond kunnen komen. Ze remmen hier nog vaak mee af. Hieronder hebben we een handige keuzehulp.
Kies voor de optie kinderfietsen. Aan de hand van lichaamslengte of kledingmaat wordt dan de best passende wielmaat getoond.