Wanneer mag je fietsen na een staaroperatie?

  • Geplaatst op
  • 5
Wanneer mag je fietsen na een staaroperatie?

Staar is een veelvoorkomende oogaandoening, die gelukkig via een operatie te verhelpen is. De operatie wordt voornamelijk uitgevoerd bij senioren. In onderstaand artikel wordt besproken of, en wanneer, je mag fietsen na een staaroperatie.

Mag je fietsen na een staaroperatie?

Staar is een komt veel voor als oogaandoening. Tegenwoordig el goed te opereren gelukkig! De operatie word het meeste uitgevoerd bij senioren. In onderstaand artikel wordt besproken of, en wanneer, je mag fietsen na een staaroperatie.

Wat is staar?

Staar is een verzamelnaam aandoeningen aan het oog, die ertoe kunnen leiden dat mensen minder goed zicht hebben. Een van de officiële benamingen van aandoeningen die onder staar vallen, is ‘cataract’. Hierbij wordt de ooglens troebel door een impact van buitenaf of door een andere aandoening, zoals suikerziekte. Ook een ‘glaucoom’ wordt vaak beschreven als een vorm van staar. Hierbij wordt de druk in het oog zo hoog dat de oogzenuw voorgoed beschadigd raakt. Deze aandoening is niet te opereren.

Wat gebeurt er bij een staaroperatie?

Een moeilijk woord voor de staaroperatie is cataractextractie. Tijdens deze ingreep wordt de ooglens verwijderd en vervangen door een prothese, oftewel een kunstmatige nieuwe lens.

Na de operatie, die vaak onder plaatselijke verdoving wordt uitgevoerd, krijgt de geopereerde een ooglapje voor. Ongeveer 14 dagen na de operatie is het zicht volledig hersteld. Na ongeveer 1,5 maand kan een opticien een nieuwe bril of lenzen aanmeten.

Mag je fietsen na een staaroperatie?

Uiteindelijk kan je na een staaroperatie weer gewoon fietsen. Wanneer je hiermee kan beginnen, is niet voor iedereen hetzelfde. Vanwege de hersteltijd van 14 dagen is het aan te raden om in elk geval 2 weken te wachten voordat je weer op de fiets stapt. Zware lichamelijke inspanning wordt ook afgeraden in de eerste 14 dagen; ook daarom is het beter om ruim twee weken te wachten om weer op de fiets te stappen.

Doordat je je op de fiets in het verkeer begeeft, is het belangrijk dat je goed het overzicht kan houden op de verkeerssituatie. Daarom raden we aan om eerst te wennen aan het verkeer door bijvoorbeeld eerst een rondje te lopen in de buurt.

Waar moet ik op letten bij het fietsen na een staaroperatie?

Wanneer je voor het eerst weer gaat fietsen na een staaroperatie, is het verstandig om je goed voor te bereiden. Hieronder geven we een aantal tips voor de eerste keer op de fiets na een staaroperatie:

- Begin met een kort rondje in een bekende omgeving: Maak het jezelf makkelijk en fiets eerst een rondje in een bekende omgeving. Zo weet je wat je kan verwachten in het verkeer en geef je jezelf voldoende tijd om weer te wennen aan het fietsen.
- Begin langzaam en bouw je conditie op: Hard fietsen vraagt om een lichamelijke inspanning, die ten koste kan gaan van je vermogen om goed op het verkeer te letten. Span jezelf daarom nog niet teveel in en kies een tempo waarop je nog makkelijk kan praten.
- Draag eventueel een zonnebril of een petje: voor beter zicht in zonnige omstandigheden kan het handig zijn om een zonnebril of petje mee te nemen. Zo voorkom je dat je verblind wordt door het zonlicht.
- Vraag iemand om met je mee te gaan: een eerste keer fietsen na een staaroperatie kan best spannend zijn. Vraag daarom of iemand met je mee wil gaan, zodat deze persoon goed op je kan letten en de route kan bepalen. Dat kan het een stuk minder spannend maken.
- Zet de ondersteuning van je elektrische fiets uit als je deze hebt. Dan ga je niet opeens eens sneller en heb je de fiets goed ondercontrole. 

Hopelijk ga je nu met een stuk geruster hart de weg op! 

 

Reacties

  1. Herman Herman

    Reactie op Daan: bedankt! Ik ben 80 en 5 dagen geleden aan één oog geopereerd. Zojuist 35 km gereden op sportfiets i.p.v. mijn racefiets: heerlijk!

  2. Donald Donald

    Volgens mij verschilt het per persoon. Ik ben 59, vorige week is mijn linkeroog gedaan Over 3 weken rechteroog. De dag na operatie zat ik al weer op de fiets (met zonnebril). Na 5 dagen al rustig ritje op racefiets gedaan (27 km/uur).

  3. Huub Huub

    Raad het niet aan om de elektrische ondersteuning uit te zetten,dat kost te veel inspanning,en een e-bike zwaar en daardoor krijg je te weinig controle over je fiets.
    Gewoon rustig in een lage versnelling rijden

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.