Pijn tijdens of na het fietsen

 • Geplaatst op
 • 0
Pijn tijdens of na het fietsen

Nederland is een echt fietsland en wij als Nederlanders vinden fietsen dan ook maar al te fijn. Vooral als het lekker weer is! Helaas is er voor sommige ook wel eens een keerzijde tijdens of na het fietsen. Een pijntje ligt altijd op de loer. Heb jij ook weleens pijn tijdens of na het fietsen? Lees dan snel verder! In deze blog lees je wat de 3 meest voorkomende pijntjes zijn tijdens of na het fietsen. Maar nog belangrijker: Je leest ook wat je er tegen kan doen.

Kniepijn na het fietsen

Kniepijn is één van de meest voorkomende soorten pijn tijdens of na het fietsen. Dat dit vaak voorkomt bij fietsers is niet heel gek. Fietsen is natuurlijk een eenzijdige beweging, hierdoor is de belasting op de knie groot ten opzichten van andere lichaamsdelen.
In de meeste gevallen wordt kniepijn tijdens of na het fietsen veroorzaakt doordat het zadel te hoog of te laag staat.

De meest voorkomende variant van pijn in de knie tijdens of na het fietsen is pijn aan de voorkant van de knie. Dit kan goed komen doordat het zadel te laag staat. Hierdoor moet je knie meer buigen tijdens het fietsen, waardoor je meer kracht moet zetten. Dit zorgt ervoor dat er meer druk komt op je knieschijf, waardoor de knieschijf of de pees onder de knieschijf geïrriteerd raakt.
Heb je last aan de achterkant van je knie? Dan staat waarschijnlijk je zadel te hoog, waardoor je je benen moet overstrekken. Uiteindelijk zorgt dit voor irritaties en dat kan erg veel pijn opleveren. Een andere oorzaak van dit soort pijn zie je ook wel wanneer je lange afstanden zonder versnellingen fietst. Dan moeten je hamstrings veel harder werken. 


Fiets je lange afstanden op een fiets zonder versnellingen en heb je last van pijn aan de achterkant van je knie tijdens of na het fietsen bekijk dan assortiment van heren of damesfietsen met versnellingen.

 

Rugpijn na het fietsen

Het komt regelmatig voor dat fietsers tijdens of na een lange fietstocht rugpijn krijgen. Langdurig dezelfde houding aannemen, is een veel voorkomende oorzaak hiervan. Dus ben je bezig met een mooie grote fietstocht? Dan is onze tip om even af te stappen bij een mooi uitzicht of een leuke bezienswaardigheid. Bekijk dit uitzicht of bezienswaardigheid dan staand of loop een klein rondje, waardoor je lichaam even een andere houding heeft. Hiermee voorkom je eventuele rugpijn tijdens of na het fietsen.

Ook kan rugpijn tijdens het fietsen vanuit een te hard zadel komen. Door langdurige druk op de bil of op het stuitje kan je rugpijn ervaren en dit kan dan uitstralen naar de rug en soms zelfs naar de benen. Geniet je nu van je fietsritten met een te hard zadel? Bekijk dan eens alle zadels in ons assortiment. Zodat je in de toekomst nog meer kan genieten van je fietsritten zonder rugpijn! 

 

Pijn in de armen tijdens het fietsen

Als je tijdens het fietsen naar voren buigt, kan dit ervoor zorgen dat er druk op je schouders, armen en/of polsen komt te staan. Dit kan er dan weer voor zorgen dat je op den duur last krijgt van pijn of tintelingen in één of meerdere van de genoemde ledematen. Vaak voorkom of verhelp je dit soort pijn tijdens het fietsen door het zadel op de juiste hoogte af te stellen.

 

Tot slot

Heel kort samengevat kan je veel soorten pijn tijdens of na het fietsen voorkomen door het juist afstellen van je stuur en zadel. Benieuwd hoe je dit kan doen? In deze blog lees je alles over hoe je het zadel en het stuur op jouw perfecte hoogte af kan stellen.

Reacties

 1. Tim Tim

  Hi Clifford,

  Bedankt voor je reactie en compliment!

  Het uitgangspunt van de correcte zadelhoogte, is als je naast de fiets staat en je zadel is de zelfde hoogte als je heup. Echter zit er natuurlijk ook een persoonlijke tint bij. De 1 wilt met een platte voet op de grond kunnen als hij of zij op de fiets zit. De ander vind het prima om alleen met de tenen de grond te kunnen raken.

  Mocht je nog vragen hebben, horen wij dit uiteraard graag!

  Fijne dag gewenst.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.