Hoe gezond is elektrisch fietsen?

  • Geplaatst op
  • 0
Hoe gezond is elektrisch fietsen?

De elektrische fiets is niet meer weg te denken uit het straatbeeld. In 2022 zijn er zelfs meer elektrische fietsen verkocht dan rijwielen zonder trapondersteuning. Dit zal in 2023 niet anders zijn. De e-bike is natuurlijk een comfortabele fiets voor de lange afstanden, maar hoe gezond is elektrisch fietsen eigenlijk? Dat fietsen gezond is weet bijna iedereen, maar geldt dit ook voor de e-bike? Door het lezen van dit artikel krijg je antwoord op de vraag: hoe gezond is elektrisch fietsen?

Goed nieuws: elektrisch fietsen is hartstikke gezond!

Uit een Europees onderzoek blijkt dat je met een e-bike meer energie verbruikt dan met een gewone fiets. Bij een normale fiets moet je meer moeite doen om vooruit te komen - bijvoorbeeld bij wind tegen -, maar met een e-bike leg je gemiddeld grotere afstanden af. En hoe meer kilometers je fietst, hoe groter ook de fysieke inspanning die je levert! Betekent dit ook dat je sowieso gezonder uit bent met een e-bike? Daarover lees je meer in de volgende alinea.

Elektrische fiets

Hoe gezond is elektrisch fietsen? Experts zijn verdeeld...

Hoe gezond is elektrisch fietsen nu echt? De meningen hierover zijn verdeeld. Het Vlaams Instituut Gezond Leven is van mening dat elektrisch fietsen gezond is, omdat je hiermee de conditie op peil houdt. De Nederlandse Fietsbond denkt daar anders over, want mensen denken meer te bewegen, terwijl dat in feite niet zo is. Hoe je deze bevindingen moet duiden? Met een e-bike fiets je doorgaans vaker en verder dan met een fiets zonder trapondersteuning. Tegelijkertijd is het ook zo dat je op een e-bike minder calorieën verbrandt dan op een gewone fiets.

Wat is de impact van een e-bike op je energieverbruik en conditie?

Het is dus duidelijk dat je op een elektrische fiets meer kilometers moet maken om genoeg calorieën te verbranden. Iemand met een gewicht van zeventig kilo verbrandt bij één uur elektrisch fietsen 330 calorieën minder, dan een persoon die een fiets gebruikt zonder trapondersteuning. Om die reden moet je met de e-bike langere afstanden leggen om overgewicht tegen te gaan. Een gewone fiets heeft ook een grotere impact op je conditie dan een e-bike. Bovendien verbruik je bij elektrisch fietsen minder zuurstof dan op een gewone fiets. Het verschil tussen beide fietsen wordt vooral zichtbaar in heuvelachtig gebied. Desalniettemin is de aanschaf van een e-bike een prima keuze als je geneigd bent om weinig fysieke inspanning te leveren.

Stadsfietsen

Waarom je kiest voor een elektrische fiets

Hoe gezond is elektrisch fietsen? Nou, hartstikke gezond dus, mits je maar genoeg kilometers maakt! Wat zijn nog meer redenen om te kiezen voor een e-bike?

1. De e-bike is een milieuvriendelijk alternatief voor een brommer of scooter die rijdt op brandstof;
2. Trappen gaat je altijd gemakkelijk af, zelfs wanneer je een heuvel opgaat;
3. De elektrische fiets is ideaal voor het afleggen van langere afstanden;
4. Met dit type rijwiel ben je sneller geneigd om op de fiets te stappen naar je werk, de winkel of een andere bestemming;
5. Dankzij trapondersteuning hoef je minder kracht en inspanning te leveren en dus kom je nooit bezweet aan op je bestemming.

Fietsen is en blijft gezond!

Wat we hieruit kunnen concluderen? Dat fietsen gezond is, welk rijwiel je ook kiest! Zet je de auto aan de kant en pak je de e-bike? Dan beweeg je meer dan voorheen en dus werk je op een slimme manier aan je gezondheid. Dit geldt ook wanneer de huisarts of diëtist(e) je heeft aanbevolen om meer te bewegen. Met een e-bike in je bezit ga je sneller naar buiten en ben je dus meer in de natuur. Op de fiets stappen heeft hoe dan ook een rustgevende werking op je mentale gezondheid en dit levert net zo goed een belangrijke bijdrage aan je lichamelijk welzijn. Maakt dit je enthousiast? Ga dan vooral op zoek naar een e-bike die aan je wensen voldoet en jou prikkelt om iedere dag naar buiten te gaan!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.