Een elektrische fiets of scooter: waar kies je voor?

  • Geplaatst op
  • 0
Een elektrische fiets of scooter: waar kies je voor?


Elektrische fiets of scooter? Dit is een vraagstuk waar veel mensen tegenaan lopen wanneer ze de aanschaf van een elektrische fiets overwegen. Er is een ware run op beide transportmiddelen. Zo zijn ze bijvoorbeeld perfect om tijdrovende files te ontwijken en ben je binnen een handomdraai waar je moet zijn. Wat zijn nu de voor- en nadelen van een elektrische fiets of scooter en waarin verschillen deze twee vervoersmiddelen? We zochten het voor je uit en je leest het allemaal in deze blog!

Elektrische fiets of scooter, welke is gezonder?

Een e-bike vraagt om fysieke inspanning, waardoor je fit blijft. Bovendien zorgt de actievere levensstijl er eveneens voor dat je je mentaal beter voelt. Bijkomend voordeel is dat je dankzij de beweging extra calorieën verbrandt, zodat je ook nog eens afvalt. Uit onderzoek is overigens gebleken dat je op een elektrische fiets meer beweegt dan op een gewone fiets. Je legt namelijk langere afstanden af! Met een scooter hoef je niet te bewegen, dat maakt de e-bike dus een stuk gezonder.


De kosten

Als je voor een scooter kiest, ben je verplicht om een verzekering af te sluiten. Heb je een e-bike, dan hoef je niet per se een verzekering af te sluiten, maar het is wel een aanrader. Verder is de premie van een scooterverzekering hoger dan die van een elektrische fiets. Ga je de prijzen van een elektrische fiets of scooter vergelijken, dan valt voor beide wat te zeggen. De prijzen voor een scooter variëren tussen de 1300 en 2300 euro. De prijs van een e-bike begint tussen de 700 en 900 euro en kan oplopen afhankelijk van je wensen. Je ziet dus dat een elektrische fiets goedkoper in aanschaf kán zijn, afhankelijk van wat je zoekt. Voor de benzine ben je voor je scooter rond de 0,22 eurocent kwijt en voor een elektrische fiets betaal je zo’n 0,16 eurocent per kilometer aan elektriciteitskosten.

Praktische zaken bij een elektrische fiets of scooter

Wat betreft snelheid geldt voor een e-bike dat het gemiddelde op 25 kilometer per uur ligt, terwijl dit voor een scooter meestal wat hoger ligt. Daarnaast vraagt een elektrische fiets om minder ruimte in je schuur dan een scooter. Ook neem je je e-bike gemakkelijker mee als je met de auto weggaat. Daar staat tegenover dat een scooter over het algemeen iets comfortabeler zit dan een elektrische fiets. Wist je trouwens dat je vanaf 1 januari 2023 verplicht bent om een helm te dragen op de scooter?

De remmen van een elektrische fiets

Ga je dus voor een elektrische fiets of scooter? De elektrische fiets is milieuvriendelijker en in de meeste gevallen goedkoper. Met een scooter ben je sneller op je bestemming alleen ook minder wendbaar. Je ziet dat beide vervoersmiddelen in meer of mindere mate hun voor- en nadelen hebben. Wil je meer informatie over onze elektrische fietsen? Neem gerust een kijkje in ons veelzijdige assortiment. Zo hebben we onder meer e-bikes met velgremmen, schijfremmen en e-bikes met velg- en schijfremmen. Velgremmen zitten, zoals de naam al doet vermoeden, op de velg en slijten sneller. Het pluspunt van schijfremmen is dat ze erg onderhoudsvriendelijk zijn. Ditzelfde geldt voor hydraulische remmen die bovendien erg sterk zijn. Kies je voor een e-bike met rollerbrakes, dan valt op dat je met dit type rem ook bij slecht weer over een uitstekende remkracht beschikt.

Elektrische Fatbike: De perfecte middenweg 

Wellicht dat we nog een afwezig voor je hebben! De elektrische fatbikes zijn dé oplossing. Met een snelheid van 25 km/u doen ze niet onder voor een normale e-bike. Je bent dan ook in een mum van tijd op de plaats van bestemming. Qua design zijn ze geïnspireerd door de brommers van vroeger. Met dit retro design kom je flitsend voor de dag. Tegenwoordig zie je ze dan ook steeds vaker op het fietspad verschijnen. Zo zijn de merken Phatfour en Knaap bikes dan ook opkomend in de fietsenwereld! Deze elektrische fietsen zien er niet alleen goed uit, maar zijn ook oer degelijk. Ze staan garant voor een fijne fietservaring, hoe ver je ook wilt gaan. Om dit te bewijzen gaat er zelfs een video van Phatfour rond, waar er 3 man op 1 fiets zitten! Bovendien zijn de fietsen van Phatfour ook uit te breiden met een zijspan. Hoe leuk is dat! 

Elektrische fat bike


Ben je er al uit of je voor een elektrische fiets, fatbike of scooter gaat? Wij van Superfietsen hebben natuurlijk al een voorkeur. Kom vooral even langs in een van onze fietsenwinkels voor een proefrit!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.