Fiets meenemen in het OV | Alles wat je moet weten!

  • Geplaatst op
  • 0
Fiets meenemen in het OV | Alles wat je moet weten!

Als je regelmatig met het ov reist, dan heb je je er misschien al eens over verbaasd. Zoveel mensen op het perron met grote spullen die gewoon mee moeten in de trein, tram, metro of bus. Scholieren met enorme rugtassen, vakantiegangers met flinke koffers en ouders met kleine kinderen, een kinderwagen en een luiertas.

De meeste reizigers zijn gelukkig heel flexibel en bieden zonder problemen een helpende hand. Ze helpen met het optillen van de kinderwagen, stappen over de koffer die in het gangpad staat en zetten zonder zeuren hun eigen tas op schoot om ruimte te creëren voor een ander. In het ov kan dus veel, maar niet alles is toegestaan. Benieuwd naar de regels betreft het meenemen van je fiets in het ov? Lees dan snel verder!

Leestijd: 5 min

Je fiets meenemen in de trein

Ben je van plan om een mooie route te gaan fietsen, maar heb je in je eigen omgeving alles al gezien? Dan is het een leuk idee om je fiets mee te nemen in de trein zodat je een mooie fietsroute kunt plannen in een ander deel van ons mooie land. Voor het vervoeren van een gewone fiets in de trein gelden er echter regels. Gelukkig zijn die heel duidelijk, dus die mooie nieuwe fiets mee in de trein kan dus gewoon. Binnen Nederland mag dat in alle treinen met uitzondering van de hogesnelheidstrein. Dat is fijn om te weten, maar hoe kom je tussen de poortjes door op het station, wat is de aangewezen plek om in de trein te stappen, en hoe zet je je fiets neer?

vouwfiets

 

Wanneer mag je fiets mee in de trein?

Als je je fiets mee wilt nemen in de trein, dan heb je een fietskaart DAL nodig. Deze fietskaart kost 7,50 EUR en is een hele dag geldig. Deze fietskaart is alleen geldig voor iedere soort fiets, van e-bike tot aan een mountainbike, maar je moet ook voor jezelf ook een geldig vervoersbewijs bij je hebben. Omdat het in de spitsuren altijd erg druk is in de trein is de fietskaart DAL van maandag tot en met vrijdag geldig vóór 6.30 uur, tussen 9.00 - 16.00 uur en na 18.30 uur. In het weekend zijn er geen spitsuren, dan mag je dus de hele dag je fiets in de trein meenemen. Het wordt echter wel op prijs gesteld als je je fietsplek aanmeldt, maar dit is niet verplicht, en er zijn ook geen rechten aan verbonden. Je fietsplek aanmelden kan in de NS-app of online in de reisplanner. Heb je een vouwfiets? Dan heb je geluk! In dat geval hoef je namelijk geen extra kaartje aan te schaffen voor je tweewieler.

 

Elektrische vouwfiets

Doormiddel van de trapondersteuning die je bij een elektrische vouwfiets hebt, hoef je niet zoveel te trappen om op snelheid te komen. Hierdoor kom je sneller op je bestemming terecht.  

 

elektrische vouwfiets

 

De fiets mee in de trein

Heb je je eigen vervoersbewijs en je fietskaart bij de hand, dan kun je met je fiets naar het perron lopen waar je je trein verwacht. Pak daarvoor het brede poortje en scan je eigen vervoersbewijs. Staat de trein klaar, dan is de fietsingang voorzien van een grote fiets-sticker. Zet je fiets in de trein netjes aan de kant en zorg ervoor dat hij niet kan omvallen. Verwijder uitstekende bagage en houd je fiets goed in de gaten. Ben je op de plaats van bestemming aangekomen? Dan hopen we dat je kunt genieten van een mooie fietsomgeving en wensen we je natuurlijk heel veel fietsplezier!

Je fiets meenemen in de metro

Wil je je fiets meenemen in de metro? Dan kan dit op weekdagen tussen 9:00 en 16:00 en na 18.30. In het weekend kan dit de gehele dag! Drukke dagen, zoals wanneer er een grote evenement plaatsvindt, zijn uitgezonderd. Op deze dagen zul je je fiets thuis moeten laten.

Vouwfiets: gratis mee in het ov, ook in de bus en tram

Een reguliere fiets mag niet mee genomen worden in de bus en de tram. Een uitzondering op deze regel is de vouwfiets!

Reis je veel met het ov en is het voor jou handig om onderweg je fiets mee te nemen? Dan kan een (elektrische) vouwfiets een handige uitkomst vormen. Deze fietsen mogen zelfs mee tijdens de spitsuren, mits deze is opgevouwen. Daarbij mag je deze fiets geheel gratis meenemen. Je hoeft dus geen extra kaartje te kopen. Handig want zo bespaar je al snel een hoop geld wanneer je regelmatig met het ov reist.

Een aantal andere fijne voordelen aan de vouwfiets:
- Bespaar ruimte!
Een vouwfiets is super compact en daarom eenvoudig te stallen
- Een vouwfiets is lekker licht
Zo kun jij je nieuwe fiets eenvoudig meetillen in de auto, metro, tram of bus
- Minder makkelijk te stelen
Ondanks dat een vouwfiets lekker licht is, is deze minder eenvoudig te stelen. Het slot van dit type fiets gaat namelijk door beide wielen heen en houdt ook nog eens vaak het stuur vast.
- Geschikt voor iedereen
Zowel de zadel als het stuur zijn volledig te stellen. Zo is de vouwfiets geschikt voor diverse lengtes.

 

Vouwfiets kopen

In ons assortiment vindt je zowel reguliere vouwfietsen als elektrische vouwfietsen. Deze koop je bij ons altijd met een laagste prijsgarantie. Daarnaast leveren we ontzettend snel! Zo kun je snel genieten van jouw nieuwe vouwfiets.

Kunnen we je ergens bij helpen? Neem dan contact op met onze klantenservice. We helpen graag!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.