Welke spieren train je met fietsen?

  • Geplaatst op
  • 0
Welke spieren train je met fietsen?

Fietsen is ongekend populair. Dankzij de komst van de e-bike zijn steeds meer mensen gaan fietsen en ook corona heeft een positieve bijdrage geleverd aan de nodige fietskilometers. Fietsen is gezond, dat is inmiddels algemeen bekend, maar welke spieren train je met fietsen en wat train je met fietsen nog meer? En waarom is het belangrijk om antwoord te krijgen op de vraag: welke spieren gebruik je met fietsen? We leggen je graag uit wat je zoal aan spieren traint bij een ritje op de mountainbike, racefiets of (elektrische) fiets.

Welke spieren gebruik je met fietsen?

Tijdens het fietsen train je vooral je bil- en beenspieren. Fiets je regelmatig in een hoog tempo, dan zie je dit beslist terug in de bilspieren, bovenbenen en kuiten. We zetten de belangrijkste spieren die je oefent en traint voor je op een rij:

1. Bilspieren: je hebt ze nodig voor een stabiele houding op de fiets, maar je traint ze vooral wanneer je uit het zadel komt en bijvoorbeeld een heuvel beklimt;
2. Quadriceps: dit is de bovenbeenspier die loopt aan de binnenkant van je bovenbeen en die spier gebruik je bij het zetten van kracht op je pedalen;
3. Hamstrings: deze spieren oefen je vooral door de trappende beweging die je tijdens het fietsen maakt;
4. Scheenbeenspieren: de Tibialis Anterieur train je door je voeten vanaf zes uur terug te trekken naar negen uur;
5. Kuitspieren: deze spiergroep oefen je wanneer je met je tenen je pedalen bedient.

Welke spieren train je met fietsen: waar let je op?

Wil je bij het fietsen alle spiergroepen optimaal benutten? Haal het maximale uit je fietsactiviteiten door het aannemen van een goede fietshouding. De beste work-out op de fiets is een houding van 45 graden. Hiermee voorkom je blessures en overbelasting van spiergroepen. Stap je op de mountainbike of racefiets? Gebruik bij voorkeur een fietshelm om je hoofd te beschermen. Tijdens het fietsen train je automatisch de bil- en beenspieren, maar wil je ook de buik- en rugspieren versterken, dan doe je er goed aan om regelmatig heuvels en hellingen te beklimmen in een hogere versnelling.

Welke spiergroepen train je nog meer?

Behalve bil- en beenspieren train je tijdens het fietsen nog meer spiergroepen:

1. Buikspieren die je 'core' vormen, een andere benaming voor rompspieren;
2. Schouder- en armspieren, dit komt vooral door je houding en stuurbewegingen. Je krijgt er misschien geen supergespierde armen van, maar je kracht en spiergroei nemen wel toe;
3. Spieren in de onderrug, vooral bij lange fietsritten worden ze flink aangepakt. Om die reden is fietsen een goede activiteit voor mensen met lage rugklachten en/of hernia's.

Conclusie: welke spieren gebruik je met fietsen?

Wat train je met fietsen? Het antwoord op die vraag is veelomvattend. Behalve dat fietsen goed is voor meer zuurstof in de longen en een betere conditie, helpt fietsen ook bij het trainen van allerlei spiergroepen in de billen, benen, buik, rug, schouders en armen. Let op de juiste houding en boek optimaal resultaat!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.