Is een fietshelm verplicht bij de elektrische fiets?

 • Geplaatst op
 • 24
Is een fietshelm verplicht bij de elektrische fiets?

Nederland stapst steeds vaker op de elektrische fiets. Maar, is een fietshelm nu verplicht wanneer je gebruik maakt van een e-bike? Op bromfietsen is het, net als het nu al is op scooters, straks verplicht een helm te dragen. Wij leggen je graag uit hoe dat met e-bikes zit.

Leestijd: 3 minuten

Helmplicht voor de e-bike

Het kan nog weleens een punt van discussie zijn, moet Nederland een helmplicht voor elektrische fietsers hanteren? Momenteel is dit nog niet van toepassing en kun je nog genieten van je wapperende haren in de wind. Toch kiezen steeds meer mensen ervoor om een fietshelm aan te schaffen. Dit omdat zo’n helm de kans op letsel veroorzaakt door een val drastisch verminderd.

 

 

Ben je in het bezit van een speed pedelec of wil je hier één van aanschaffen? Dan geldt er wel een helmplicht. Dit omdat de speed pedelec snelheden van tot 45 kilometer per uur kan halen. Kies je er toch voor om deze regel te negeren? Dan loop je risico op een boete van 95 euro. Zonde!

 

Snorfietsers moeten een helm op

Niet alleen de eigenaren van de speed pedelecs en bromfietsen moeten eraan geloven; vanaf 1 juli 2022 moeten ook alle snorfietsers een helm dragen. Door deze ontwikkeling verwachten wij ook in de toekomst een helm te moeten dragen op een e-bike. Dit omdat je met een e-bike, net als op een snorfiets, ook al snel zit aan de 25 kilometer per uur.

 

Met een beetje extra inspanning haal je zelfs de 30 kilometer per uur! Dit is dus al een stukje harder dan een snorfiets, en toch ben je op dit moment niet verplicht een helm te dragen wanneer je gebruik maakt van een elektrische fiets. Om deze reden verwachten wij dat er in de toekomst ook een helmplicht zal gelden voor e-bikers.

Voorkom ongelukken; draag een fietshelm!

Een ongeluk kan in een klein hoekje zitten. Gelukkig kun je een aantal dingen doen die de kans op een veilige rit vergroten. Naast het kiezen van een betrouwbare elektrische fiets draagt een fietshelm enorm bij aan de veiligheid van de fietser. Daarom kiezen onder andere ouders er vaak voor om een helm op te doen bij hun kleine koters. Zelfs als zij nog niet zelfstandig fietsen.

 

Ook wanneer ze in het kinderstoeltje aan de voor- of achterkant zitten kan een kinderhelm een goed idee zijn. Gelukkig hebben wij een ruim assortiment aan de beste helmen.

 

Ben je benieuwd naar onze aanraders van kinderfietshelmen en ben je benieuwd naar hoe je een juiste fietshelm voor je kind selecteert? Hier hebben we ook een handige blog over geschreven. 

 

Abus Helm Urban: fietshelm voor volwassenen

Ben je op zoek naar een goede, stevige fietshelm dan raden wij de Abus Urban helm aan.

 

 

Deze helm is niet alleen super veilig en sterk maar ook nog eens erg comfortabel. Dit komt omdat deze lekker licht en luchtdoorlatend is. Bovendien zijn de bandjes verstelbaar, je helm zal dus nooit ongemakkelijk strak zitten. Daarnaast is de Abus Helm Urban voorzien van geïntegreerde reflectoren met LED-achterlicht. Dit draagt ook nog eens bij aan extra veiligheid onderweg!

Belangrijk weetje: Het dragen van een fietshelm kan zo'n 7500 gevallen van hoofd- of hersenletsel per jaar voorkomen

 

 

 

Ben je helemaal overtuigd van het nut van de fietshelm? Dan kun je deze eenvoudig bestellen via superfietsen.nl. Bestel je deze voor 16.00? Dan sturen wij deze dezelfde dag nog op! Bovendien betaal je nooit teveel. Wij hanteren namelijk een laagste prijsgarantie.


Heb je nog advies nodig over een van onze e-bikes of fietsaccessoires? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Natuurlijk kun je ook onze winkels bezoeken. Je bent van harte welkom!

Reacties

 1. Martijn Martijn

  Loop maar eens hard met je hoofd tegen een muur Peter Derks. Dus ook voor de wandelaars een helmplicht.

 2. B B

  Ik wil geen helm wel elektrische fiets omdat kan mij niet wegens ci plantaat gehoorapparaat als helm op dat doet zo pijn druk op magneet ik heb zo spijt snorscooters net 1 jaar oud weg komt door jongelui alleen maar schuren ik heb nooit ongeluk gehad ben altijd voorzichtig ik let op verkeer

 3. Peter Derks Peter Derks

  Ik hoor hier reactie van mensen die ik de kwalificatie compleet the circles


  Ik hoor ik er allemaal reacties van een helm is niet nodig en dan gaat de fiets de deur uit en dan ga ik weer lekker met de auto op een lekker vervuilend. Klap maar eens met 20 km per uur op een stoeprand dan weet je niet hoe snel je naar de fietsenmaker moet om een helm te kopen . Ik heb van beginnhaven dat ik een elektrische fiets heb een helm op gehad en wel in de kleur fluoriserend Geel om goed beschermd en zichtbaar te zijn. Ik vind een helmplicht daarom een goede zaak op een elektrische fiets je hebt er geen last van ze laten de wind gewoon door En als je valt dan ben je dankbaar dat je hem op had. In ons land zijn de cijfers dus aantal ongelukken met elektrische fiets met meer dan 10% is gesteren ten opzichte van 3 jaar geleden en gecorrigeerd weather voor het grote aantal meer verkochte elektrische fietsen. Dus dames en heren doe niet zo stoer en negatief ga gewoon veilig te weg op.

 4. Tim Tim

  Hey Peter!

  Bedankt voor je reactie op onze blog!
  Ik vind het een heel goed punt. Ondanks dat ik zelf een bril draag heb ik er nog nooit zo over nagedacht. Ik ga dit zeker intern bij ons overleggen, dan zal ik jou persoonlijk even een mail sturen met helmen waar het draagcomfort hoog is voor de brildragers onder ons.

 5. peter peter

  Heel veel ouderen konden jarenlang lekker rijden op die helmloze scooters. Echter veel van deze mensen moeten nu noodgedwongen overgaan op een E bike, tenminste als ze dat nog kunnen. Heel veel ouderen zijn namelijk brildragend en een bril gaat vrijwel niet samen met welke helm dan ook. Waarom is er bij welke helmtest dan ook nooit aandacht voor draagcomfort voor een brildrager. En als iemand het zelf maar probeert om hier over een vraag te stellen, krijgt men helaas nooit een serieus antwoord. Daarom hier mijn waarschijnlijk laatste poging om dit onder iemand zijn aandacht te brengen, zeker er nu ook al geprobeerd gaat worden om ook een helmplicht in te voeren voor een normale e-bike. Anders is een brildrager straks ook al uit gefietst.

 6. Nermin Nermin

  Nu wordt er ineens wel naar Duitsland gekeken, omdat het daar normaal is om een helm op de fiets te dragen. Helm prima, maar gaan we dan ook 4x minder belasting betalen zoals de Duitsers voor hun auto's. Alles in dit land draait om de kas te vullen en niet om veiligheid. Maak duidelijkere regels. Kinderen t/m 18 moeten voor een snor scooterrijbewijs maar op een elektrische fiets stappen mag wel. Nou is iedereen hiervan de dupe. En ja ik vind dat kinderen verplicht een helm moeten dragen. Wees allemaal reëel, dit land loopt nu al leeg met al die regels die er al zijn.

 7. Rick H Rick H

  We hebben beide een Sparta elektrische fiets om de auto zo nog en dan te laten staan. Zo sparen we het milieu, de auto en de portomonee. Helmplicht op de ebike? Nee dan gaan we fijn met de auto.

 8. joost joost

  helmplicht met als reden veiligheid vanwege de iets hogere snelheid vind ik maar zwak.
  Als voetganger kun je ook ten val komen en hoofd/hersenletsel oplopen.

  Natuurlijk is het zo dat hoe hoger de snelheid, des te harder je ten val kan komen en hoe groter de kans dat je ernstig hoofdletsel op kúnt lopen.

  Maar als je als voetganger struikelt en de pech hebt met je hoofd op een stoeprand te landen, dan heb je óók grote kans op ernstig hoofdletsel en dat ligt dan níét aan de snelheid waarop je je beweegt.

  Of men veilig aan het verkeer kan deelnemen heeft niet zo zeer met de snelheid te maken, maar met hoe men zichzelf gedraagt en hoe mede weggebruikers zich gedragen in het verkeer.

  Als élk verkeersdeelnemer zich aan de geldende regels houdt en zich daarbij ook nog eens gewoon sociaal gedraagt dan zal deelnemen aan het verkeer vanzelf al vele malen veiliger zijn.

  En houdt alsjeblieft op om met name ouderen te betitelen als gevaar , ik ben persoonlijk al vaker door de beruchte maaltijdbezorgers en ronduit asociale jongeren op scooters (bijna) omver gereden dan door ouderen op een e bike.

  los daarvan is het dragen van een helm ook beslist niet altijd zo veilig; persoonlijk ken ik al 3 mensen die juist door het wél dragen van een helm bij hun val ernstig nekletsel opgelopen hebben.

 9. Riek Riek

  Het is te gek voor woorden dat je de e-bike koopt omdat je een helm moet dragen val maar eens zonder helm op dan weet je wat dat voor gevolgen kan hebben

 10. Peter Peter

  Beter is het de snelheid verlagen, maar ik rij meestal zo’n 20 km/u en haal andere ebikes in. Niet iedereen rijdt er hard mee. Maar bekijk het aantal ongelukken eens tov het aantal kilometers dat gereden wordt met e-bikes. Pas dan kan je een oordeel vellen over het al dan niet gevaarlijker zijn dan een gewone fiets. Wordt een helm verplicht, dan stap ik weer in de auto voor alle tochten minder dan ong 20 km. Duur, milieuvervuilender en onnodig betuttelend. De e-bike gaat de deur uit.

 11. Luc dassen Luc dassen

  Is dit nou echt waar ons kabinet zich mee bezig houdt?? Niks beters op te lossen,pffff wat een kloteland is dit geworden.
  "Ja maar in heeeeeel Europa is het verplicht", klopt een europa,behalve als het om accijns op brandstof gaat,mensen op kosten jagen DAAR is ons kabinet een kei in.

 12. ferre van dekken ferre van dekken

  copy inderdaad We hebben elektrische fietsen gekocht om wat meer de auto te laten staan.
  Mocht er een verplichting komen om een helm op te zetten dan gaan de fietsen acuut de deur uit.
  En dan weer lekker met de auto op de weg.

 13. Dhr van Gils. Dhr van Gils.

  Wilde een reactie geven op de Electr Fietsen verplicht een helm te gaan dragen ben er niet mee eens.
  Als er een verplichting komt om een helm op te zetten dan gaan de fietsen acuut de deur ook uit bij mijn.
  Er zijn mensen die roekeloos fietsen kijken nergers naar en vliegen je voorbij links rechts en aan de andere kant van de weg je moet op de dag vandaag zelf goed opletten en dat doen ik met mijn vrouw al 7 jaar samen op zo Electr-fiets nergens geen problemen maar wees een heer of vrouw in het verkeer dan zullen er weinig problemen zijn en laat ik nog achter wegen de WIELERRENNERS die snorren langs je heen geen fietsbel alleen maar een flinke SCHREEUW HEYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYY en dan denk je wat een mentaliteit dat is Veilig Verkeer Nederland en hier wilde ik het bij laten gewoon lekker fietsen in de Natuur de haren in de wind en verder niets..VERPLICHTEN maar aan allemaal de vrije keus laten.

 14. Emiel Verboom Emiel Verboom

  Ik heb net een helm gekocht want een verplichting zal het op termijn wel gaan worden voor een elektrische fiets dit is alleen maar beter ik ben wel blij dat ik het nu voor ben en dat ik een helm in huis heb het is toch heel erg belangrijk

 15. Jacqueline Jacqueline

  Ik zit net alle reacties te lezen over wel of geen helm. Ik zit al weken te overwegen om dit wel te doen. Ik ken al zoveel mensen met een hoofdletsel .Als Als ze een helm op hadden gehad was het allemaal minder geweest. Jij kan zelf goed oppassen maar denken andere mensen ook zo.????laaste fietste een kennis langs een auto deur gaat open en het was gebeurd.niet zijn schuld maar een ander zijn schuld. SORRY IK ZOU ZEGGEN MAAK HET VERPLICHT ANDERS BEN JE NIET VERZEKERD. En wie dan niet meer wilt fietsen wordt het misschien wat rustiger op de fiets paden .En vlak de wielrenners niet uit die hebben overal schijt aan. Ik zou zeggen mensen denk om je eigen veiligheid.

 16. Ron van Beusekom Ron van Beusekom

  Ik heb net 2 weken een elektrische fiets. Vooralsnog zonder helm. Maar ik overweeg wel om er één te gaan gebruiken. Het gaat best hard. Maar iedereen moet voor zich maar bepalen of hij/zij het wil.

 17. Piet Piet

  Alle electrische fietsers zouden verplicht een helm moeten dragen ze rijden met vrij hoge snelheden ook die oude dametjes en heertjes en verwachten dat je als voetganger een paar herdershond oren hebt, je hoort ze niet aankomen en zijn beledigd en steken hun vinger op als je niet maakt dat je wegkomt als voetganger. Mijn aangelijnde hond is al 2 keer aangereden maar eerlijk is eerlijk ook gewone fietsers maken zich hier schuldig aan vroeger kraakte een fiets nu hoor je ze gewoon niet aankomen

 18. Maria Maria

  Voor gewone fietsen (dus geen elektrische fiets) zou een helmplicht totaal belachelijk zijn. Betutteling ten top! Komt zeker uit de koker van de CU!! Ik fiets al heel m'n leven en ik vertik het om zo'n idiote helm op m'n hoofd te doen. Ben het helemaal met Wim Steenis eens. Mocht er voor gewone fietsen zo'n helmplicht komen dan doe ik m'n fiets de deur uit en koop ik een auto. En ik geloof niet dat ik de enige zal zijn. Met al die ex-fietsers zou dat onze gezondheid niet ten goede komen. Wellicht een idee voor elektrische fietsen om een helm op te zetten, maar dat moet altijd een vrije keuze blijven.

 19. Jan Drijver Jan Drijver

  Elke regel die de verkeersveiligheid ten goede komt, is een goede maatregel en heeft niets van doen met betutteling.

 20. K.walravens K.walravens

  Lijkt me wel verstandig op oudere ldrftijd helm te dragen. Verder wil ik u er op wijzen dat onder het plaatje betekent met een d op het eind staat. Wilt u dat veranderen?

 21. Harry Harry

  Ik werkte & jaren in USA en canada
  Verbaasd me dat nederlanders zicht alsof zij schamen om een helm te dragen op een fiets . Duidsland gaan helm plicht invoeren. In Finlamd ,zwitserland,spanje dragen zij een fietshelm incl e bike, maar ja dat zijn weer andere folk met ander waarde, over IQ gesproken , die mensen schamen zicht als zij geen helm te dragen . En bij sommige landen worden letsels door ongeluk zonder fietshelm de ziektekosten niet vergoed. Goed zo !

 22. Harm Warringa Harm Warringa

  Laten ze de electrische fiets maar in snelheid terug brengen. Met een max van 20km per uur zou het veel veiliger zijn veel minder ongelukken. De meeste mensen rijden full power en razen je voorbij. Veel te hard vooral bij de ouderen.

 23. Manep Manep

  Goed dat mensen er voor kiezen om een fietshelm te dragen. Maar ik hoop dat dat kiezen blijft. Verder breng je niemand anders in gevaar dus vind ik dat je gewoon zelf moet kunnen bepalen of je een helm draagt op je fiets. Elektrisch of niet.

 24. Bert Bert

  Fietshelm voor fietsen vanaf 45 km per uur, maar voor gewone en elektrische fietsen niet. Mocht daarvoor een verplichting komen zou dat de grootste betutteling ooit zijn en is de stap niet groot voor een helm als je loopt want jaaaa je zou eens vallen he.....Nederland holt kwa iq achteruit met dank aan al die domme apps die het mensenbrein verdoofd heeft! Ik dacht dat er ernstigere zaken zijn waar de overheid zich mee bezig moet houden nu. (...!)

 25. Jan Smink Jan Smink

  Het loopt zo langzamerhand echt de spuigaten uit. Nederland wordt helemaal vastgelegd aan wetten, regelementen en maatregelen. Nu worden fietsers weer op kosten gejaagd door een fietshelm verplicht te gaan stellen. Laat de mens vrij in zijn keuze. Willen ze een helm, prima! Willen ze dat niet, ook prima.

 26. Wim Steenis Wim Steenis

  We hebben elektrische fietsen gekocht om wat meer de auto te laten staan.
  Mocht er een verplichting komen om een helm op te zetten dan gaan de fietsen acuut de deur uit.
  En dan weer lekker met de auto op de weg.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.