Is een fietshelm verplicht bij de elektrische fiets?

  • Geplaatst op
  • Door Jana
  • 0
Is een fietshelm verplicht bij de elektrische fiets?

De zomer is al een tijdje aangebroken. Dit betekend dat we allemaal weer massaal op de fiets stappen! Nederland doet dit steeds vaker op de e-bike. Naar schatting zijn zo’n 2,4 miljoen Nederlanders in het bezit van een e-bike en dit aantal blijft maar groeien! Dat vinden wij niet gek, want met een e-bike ben je zonder al teveel inspanning super snel op punt van bestemming. Ondertussen ben je ook nog eens gezond bezig en bespaar je geld op benzine en het OV. Daarnaast bespaar je jezelf ook nog eens heel wat frustratie; je hoeft niet meer te wachten op de bus of lang in de file te staan. Ja, de elektrische fiets is écht een topuitvinding. Maar, is een fietshelm nu verplicht wanneer je gebruik maakt van een e-bike?

Helmplicht voor de e-bike

Het kan nog weleens een punt van discussie zijn, moet Nederland een helmplicht voor elektrische fietsers hanteren? Momenteel is dit nog niet van toepassing en kun je nog genieten van je wapperende haren in de wind. Toch kiezen steeds meer mensen ervoor om een fietshelm aan te schaffen. Dit omdat zo’n helm de kans op letsel veroorzaakt door een val drastisch verminderd. Ben je in het bezit van een speed pedelec of wil je hier één van aanschaffen? Dan geldt er wel een helmplicht. Dit omdat de speed pedelec snelheden van tot 45 kilometer per uur kan halen. Kies je er toch voor om deze regel te negeren? Dan loop je risico op een boete van 95 euro. Zonde!

Snorfietsers moeten een helm op

Niet alleen de eigenaren van de speed pedelecs en bromfietsen moeten eraan geloven; vanaf 1 juli 2022 moeten ook alle snorfietsers een helm dragen. Door deze ontwikkeling verwachten wij ook in de toekomst een helm te moeten dragen op een e-bike. Dit omdat je met een e-bike, net als op een snorfiets, ook al snel zit aan de 25 kilometer per uur. Met een beetje extra inspanning haal je zelfs de 30 kilometer per uur! Dit is dus al een stukje harder dan een snorfiets, en toch ben je op dit moment niet verplicht een helm te dragen wanneer je gebruik maakt van een elektrische fiets. Om deze reden verwachten wij dat er in de toekomst ook een helmplicht zal gelden voor e-bikers.

Voorkom ongelukken; draag een fietshelm!

Een ongeluk kan in een klein hoekje zitten. Gelukkig kun je een aantal dingen doen die de kans op een veilige rit vergroten. Naast het kiezen van een betrouwbare elektrische fiets draagt een fietshelm enorm bij aan de veiligheid van de fietser. Daarom kiezen onder andere ouders er vaak voor om een helm op te doen bij hun kleine koters. Zelfs als zij nog niet zelfstandig fietsen. Ook wanneer ze in het kinderstoeltje aan de voor- of achterkant zitten kan een kinderhelm een goed idee zijn. Gelukkig hebben wij een ruim assortiment aan de beste helmen.

Heb je nog advies nodig over een van onze e-bikes of fietsaccessoires? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Natuurlijk kun je ook onze winkel in Rotterdam bezoeken. Je bent van harte welkom!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.