Is een fietshelm verplicht bij de elektrische fiets?

 • Geplaatst op
 • Door Jana
 • 4
Is een fietshelm verplicht bij de elektrische fiets?

De zomer is al een tijdje aangebroken. Dit betekend dat we allemaal weer massaal op de fiets stappen! Nederland doet dit steeds vaker op de elektrische fiets. Naar schatting zijn zo’n 2,4 miljoen Nederlanders in het bezit van een e-bike en dit aantal blijft maar groeien! Dat vinden wij niet gek, want met een e-bike ben je zonder al teveel inspanning super snel op punt van bestemming. Ondertussen ben je ook nog eens gezond bezig en bespaar je geld op benzine en het OV. Daarnaast bespaar je jezelf ook nog eens heel wat frustratie; je hoeft niet meer te wachten op de bus of lang in de file te staan. Ja, de elektrische fiets is écht een topuitvinding. Maar, is een fietshelm nu verplicht wanneer je gebruik maakt van een e-bike?

Helmplicht voor de e-bike

Het kan nog weleens een punt van discussie zijn, moet Nederland een helmplicht voor elektrische fietsers hanteren? Momenteel is dit nog niet van toepassing en kun je nog genieten van je wapperende haren in de wind. Toch kiezen steeds meer mensen ervoor om een fietshelm aan te schaffen. Dit omdat zo’n helm de kans op letsel veroorzaakt door een val drastisch verminderd. Ben je in het bezit van een speed pedelec of wil je hier één van aanschaffen? Dan geldt er wel een helmplicht. Dit omdat de speed pedelec snelheden van tot 45 kilometer per uur kan halen. Kies je er toch voor om deze regel te negeren? Dan loop je risico op een boete van 95 euro. Zonde!

Snorfietsers moeten een helm op

Niet alleen de eigenaren van de speed pedelecs en bromfietsen moeten eraan geloven; vanaf 1 juli 2022 moeten ook alle snorfietsers een helm dragen. Door deze ontwikkeling verwachten wij ook in de toekomst een helm te moeten dragen op een e-bike. Dit omdat je met een e-bike, net als op een snorfiets, ook al snel zit aan de 25 kilometer per uur. Met een beetje extra inspanning haal je zelfs de 30 kilometer per uur! Dit is dus al een stukje harder dan een snorfiets, en toch ben je op dit moment niet verplicht een helm te dragen wanneer je gebruik maakt van een elektrische fiets. Om deze reden verwachten wij dat er in de toekomst ook een helmplicht zal gelden voor e-bikers.

Voorkom ongelukken; draag een fietshelm!

Een ongeluk kan in een klein hoekje zitten. Gelukkig kun je een aantal dingen doen die de kans op een veilige rit vergroten. Naast het kiezen van een betrouwbare elektrische fiets draagt een fietshelm enorm bij aan de veiligheid van de fietser. Daarom kiezen onder andere ouders er vaak voor om een helm op te doen bij hun kleine koters. Zelfs als zij nog niet zelfstandig fietsen. Ook wanneer ze in het kinderstoeltje aan de voor- of achterkant zitten kan een kinderhelm een goed idee zijn. Gelukkig hebben wij een ruim assortiment aan de beste helmen.

Superfietsen raad aan:

fietshelm-verplicht-bij-de-elektrische-fiets
fietshelm verplicht ebike

Abus Helm Urban: fietshelm voor volwassenen

Ben je op zoek naar een goede, stevige fietshelm dan raden wij de Abus helm Urban aan. Deze helm is niet alleen super veilig en sterk maar ook nog eens erg comfortabel. Dit komt omdat deze lekker licht en luchtdoorlatend is. Bovendien zijn de bandjes verstelbaar, je helm zal dus nooit ongemakkelijk strak zitten. Daarnaast is de Abus Helm Urban voorzien van geïntegreerde reflectoren met LED-achterlicht. Dit draagt ook nog eens bij aan extra veiligheid onderweg!

Ben je benieuwd naar onze aanraders van kinderfietshelmen en ben je benieuwd naar hoe je een juiste fietshelm voor je kind selecteert? Hier hebben we ook een handige blog over geschreven.

Ben je helemaal overtuigd van het nut van de fietshelm? Dan kun je deze eenvoudig bestellen via superfietsen.nl. Bestel je deze voor 16.00? Dan sturen wij deze dezelfde dag nog op! Bovendien betaal je nooit teveel. Wij hanteren namelijk een laagste prijsgarantie.

Heb je nog advies nodig over een van onze e-bikes of fietsaccessoires? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Natuurlijk kun je ook onze winkel in Rotterdam bezoeken. Je bent van harte welkom!

Reacties

 1. Harm Warringa Harm Warringa

  Laten ze de electrische fiets maar in snelheid terug brengen. Met een max van 20km per uur zou het veel veiliger zijn veel minder ongelukken. De meeste mensen rijden full power en razen je voorbij. Veel te hard vooral bij de ouderen.

 2. Manep Manep

  Goed dat mensen er voor kiezen om een fietshelm te dragen. Maar ik hoop dat dat kiezen blijft. Verder breng je niemand anders in gevaar dus vind ik dat je gewoon zelf moet kunnen bepalen of je een helm draagt op je fiets. Elektrisch of niet.

 3. Bert Bert

  Fietshelm voor fietsen vanaf 45 km per uur, maar voor gewone en elektrische fietsen niet. Mocht daarvoor een verplichting komen zou dat de grootste betutteling ooit zijn en is de stap niet groot voor een helm als je loopt want jaaaa je zou eens vallen he.....Nederland holt kwa iq achteruit met dank aan al die domme apps die het mensenbrein verdoofd heeft! Ik dacht dat er ernstigere zaken zijn waar de overheid zich mee bezig moet houden nu. (...!)

 4. Jan Smink Jan Smink

  Het loopt zo langzamerhand echt de spuigaten uit. Nederland wordt helemaal vastgelegd aan wetten, regelementen en maatregelen. Nu worden fietsers weer op kosten gejaagd door een fietshelm verplicht te gaan stellen. Laat de mens vrij in zijn keuze. Willen ze een helm, prima! Willen ze dat niet, ook prima.

 5. Wim Steenis Wim Steenis

  We hebben elektrische fietsen gekocht om wat meer de auto te laten staan.
  Mocht er een verplichting komen om een helm op te zetten dan gaan de fietsen acuut de deur uit.
  En dan weer lekker met de auto op de weg.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.