Hoe snel gaat een elektrische fiets?

  • Geplaatst op
  • 0
Hoe snel gaat een elektrische fiets?

Wil je niet langer ploeterend en zwetend op je bestemming aankomen? Met een e-bike behoren je ochtendhumeur en dit soort perikelen tot de verleden tijd. Dankzij trapondersteuning behoud je de regie en word je niet langer ingehaald door andere mensen. Bovendien kom je rustig en relaxed aan op bijvoorbeeld je werk of het treinstation. Met een e-bike ga je namelijk gemiddeld acht tot tien kilometer sneller dan met een gewone fiets. Wil je antwoord op de vraag: hoe snel gaat een elektrische fiets? En waarom je kiest voor een e-bike of toch misschien een speed pedelec? Lees dan snel verder!

leestijd: 4 min


Wat is de gemiddelde snelheid elektrische fiets?

De gemiddelde snelheid van een e-bike ligt rond de 25 kilometer per uur. Tot 25 kilometer per uur profiteer je namelijk van trapondersteuning. Wil je graag harder fietsen of ben je iemand die bij voorkeur snel doortrapt? Dit is mogelijk, maar doe je dan wel op eigen kracht. Trapondersteuning stopt namelijk automatisch zodra je je harder fietst dan 25 kilometer per uur. Heb je wind mee? Dan ligt je gemiddelde snelheid al snel boven de 25 kilometer per uur.

Elektrische fiets


Wat is de maximale snelheid elektrische fiets? 

De snelheid elektrische fiets is begrensd op 25 kilometer per uur. Wettelijk gezien mag een e-bike niet sneller en daarom heeft de elektromotor een vermogen van maximaal 250 watt. Deze richtlijn maakt deel uit van de Europese EN-15194 norm voor EPAC. De strenge regelgeving is ingevoerd om het risico op ongelukken zoveel mogelijk te beperken. Een hogere snelheid dan 25 kilometer per uur kan resulteren in fietsongelukken, juist omdat andere verkeersdeelnemers geen hoge fietssnelheid verwachten. Toch is er wel een uitzondering en die geldt voor de speed pedelec. Hier lees je meer over in de volgende alinea. Op een speed pedelec is trouwens een fietshelm wel verplicht!

Fietshelmen


Waarin verschilt de speed pedelec van een e-bike?


Naast de reguliere e-bike is er ook de speed pedelec.Dit is een extreem krachtige e-bike en vooral ideaal voor het afleggen van grote afstanden. Bij een speed pedelec profiteer je van trapondersteuning tot 45 kilometer per uur en ligt het vermogen van de elektromotor tussen de 250 en 4000 watt. Deze elektrische fiets is veilig te gebruiken dankzij achteruitkijkspiegels. Wel zijn een gele kentekenplaat, brommerrijbewijs, verzekering en een kwalitatieve helm verplicht. Je mag dus op de rijbaan met een speed pedelec rijden, mits je aan deze voorwaarden voldoet. Daarnaast is deze sportieve en snelle e-bike een uitstekend alternatief voor de brommer. Je blijft perfect in beweging en je levert een belangrijke bijdrage aan een beter milieu!

 

Speed pedelec


Meet de snelheid van een e-bike

De gemiddelde snelheid van een standaard e-bike ligt dus om en nabij de 25 kilometer per uur. Hiermee ga je veel sneller dan op een gewone dames- of herenfiets, want daar ligt je snelheid zeker acht tot tien kilometer lager. Ben je benieuwd naar de snelheid van je e-bike tijdens het fietsen? Via een handige snelheidssensor meet je de snelheid van je elektrische fiets.

Ben je enthousiast en wil je een elektrische fiets aanschaffen? Wat voor e-bike je ook aanschaft, wees er zeker van dat je remmen optimaal werken en voorkom ongelukken in het verkeer!

 

Elektrische fiets kopen 

Bij het kopen van een elektrische herenfiets zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Allereerst moet je het juiste model en de juiste maat vinden die bij jouw behoeften en lichaamsbouw passen. Daarnaast is het belangrijk om aandacht te besteden aan de actieradius, de batterijduur en de oplaadtijd van de fiets. Ook de kwaliteit van de motor, het remsysteem en andere extra functies zijn belangrijk om te overwegen.

Het is raadzaam om verschillende modellen te vergelijken, online recensies te lezen en, indien mogelijk, een proefrit te maken voordat je een definitieve beslissing neemt. Met de juiste elektrische herenfiets geniet je van comfortabele en energiezuinige ritten, terwijl je tegelijkertijd bijdraagt aan een schonere en duurzamere omgeving. 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.