Fietsendiefstal voorkomen, zo doe je dat!

  • Geplaatst op
  • 0
Fietsendiefstal voorkomen, zo doe je dat!

Jammer genoeg vinden fietsdieven jouw tweewieler vaak net zo mooi als jijzelf. Nederland heeft meer fietsen dan inwoners, dus fietsendiefstal komt veel voor. Wist je dat er gemiddeld een half miljoen fietsen gestolen worden per jaar? Per dag komt dit neer op meer dan 1300 fietsen! Je wilt natuurlijk niet dat jouw nieuwe fiets deel uit gaat maken van dit statistiek. Daarom geven we je in dit artikel een paar handige tips. Mochten deze tips toch tevergeefs zijn, dan vertellen we je ook wat je kunt doen als je fiets toch gestolen word.

Leestijd: 4 min

Fietsendiefstal voorkomen met een extra slot

Het gezegde voorkomen is beter dan genezen is er natuurlijk niet voor niks! Onze fietsen worden bijna altijd geleverd met een ringslot. Toch raden wij je aan om ook een extra slot om je fiets te doen. Dit kan een stevig beugelslot of kettingslot zijn.

Zet je jouw fiets regelmatig neer bij scholen, stations, uitgaansgebieden en winkelcentra? Gebruik dan zeker een extra slot! Deze locaties zijn namelijk erg populair onder fietsdieven.Diefstal van een fiets voorkomen tips

Tip 1: Zet je jouw fiets vast met een ketting of beugelslot? Doe dit dan zo hoog mogelijk. Wanneer een slot laag op de grond ligt kan een dief een zwaar object op het slot gooien om deze te breken.

Tip 2: Bevestig het slot alleen aan het voorwiel van je fiets als je beschikt over een e-bike met voorwielaandrijving. Bij een normale fiets is het voorwiel namelijk eenvoudig los te draaien. Zo kan de fiets snel meegenomen worden. Bij een e-bike met voorwielaandrijving is het voorwiel het meest waardevolle onderdeel. Daarom heeft het voorwiel achterlaten en de fiets meenemen meteen veel minder nut!

Tip 3: Neem je graag het zekere voor het onzekere? Dan kun je ervoor kiezen om je fiets te stallen in een bewaakte fietsenstalling. Ligt deze niet zo voor de hand? Zet je fiets dan op een plek waar er camera’s hangen. Dit kan dieven afschrikken.

Tip 4 (belangrijk!): Noteer écht altijd de framenummer van je fiets! Mocht je fiets ondanks genomen maatregelen toch gestolen worden, dan kun je met dit nummer aangifte doen bij de politie. Dit nummer heb je ook nodig wanneer je ervoor kiest een fietsverzekering af te sluiten. Benieuwd waar je het framenummer van je fiets terug kunt vinden? Hier hebben wij ook een handige blog over geschreven. 

Fietsverzekering afsluiten

Helaas kun je diefstal van je fiets nooit 100% voorkomen. Daarom kiezen sommige mensen ervoor om een fietsverzekering af te sluiten. Zoals hierboven benoemd heb je hiervoor een framenummer nodig. Deze bevind zich bijna altijd op het trapas of aan de onderkant van het frame. Naast dit nummer zul je de nummers van je fietssleutels moeten noteren. Bewaar deze goed! Als laatst kun je alleen een verzekering voor je fiets afsluiten als je in het bezit bent van een fietsslot met ART keurmerk. Deze is los bij ons te bestellen.


In het kort: dit heb je nodig om een fietsverzekering af te sluiten!
- Het framenummer van je fiets
- De serienummer op je fietssleutels
- Een ART gekeurd slot

Mijn fiets is toch gestolen, wat moet ik nu doen?

Wij hopen natuurlijk dat je het nooit hoeft mee te maken, maar mocht je fiets toch gestolen worden dan zul je aangifte moeten doen bij de politie. Deze zal dan een proces-verbaal voor je opmaken. Jouw tweewieler zal dan in een register van gestolen fietsen terecht komen. Aangifte doen kan zowel bij het politiebureau als online!

Hopelijk hebben deze tips je een beetje geholpen! Kunnen we je ergens anders bij helpen? Neem dan zeker contact op met onze klantenservice. We helpen graag.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.