Welke fiets past bij mij? Advies bij het kopen van een fiets

  • Geplaatst op
  • 0
Welke fiets past bij mij? Advies bij het kopen van een fiets

Ben je op zoek naar een goede fiets, maar zie je door het bomen het bos niet meer? Dit snappen wij heel goed! Er is zowel online als in de winkels enorm veel keus. Om je te helpen bij het kiezen van jou ideale fiets hebben we onze fietsen in drie segmenten opgedeeld; goud, zilver en brons. Graag leggen we je uit wat het verschil is tussen deze 3 categorieën, zo kun jij een goed geïnformeerde beslissing maken!

Leestijd: 6 min

Goud: de meest luxe fietsen met hoogwaardige specificaties

beste fietsen

Ben jij iemand die regelmatig de fiets pakt én het beste van het beste wilt? Neem dan een kijkje in onze gouden categorie. De fietsen uit deze categorie laten op gebied van kwaliteit niks meer te wensen over. Kwaliteit is natuurlijk een breed begrip, maar wat ons betreft voldoet een fiets uit het gouden segment aan de volgende onderdelen:

- Aluminium frame
Een frame gemaakt uit aluminium is volledig roestvrij én lekker licht. Zo kun je jouw fiets met een gerust hart buiten in de regen laten staan.

- Remmen
Misschien wel de belangrijkste onderdelen van een fiets! Een fiets van kwaliteit heeft remmen met een sterke grip en een lage vraag naar onderhoud. Remsystemen die aan deze kwalificaties voldoen zijn rollerbrakes, schijfremmen en hydraulische remmen. Deze types werken bovendien naar behoren onder alle weersomstandigheden.

- Gesloten kettingkast
Een gesloten kettingkast draagt bij aan de onderhoudsvriendelijkheid van je fiets. Vuil, zand, vocht of andere viezigheid zal het hart van je fiets, de ketting, niet kunnen bereiken. Zo slijt deze minder en gaat deze langer mee!

- Versnellingen
Door middel van versnellingen kun je de trapweerstand bepalen. Zeker bij de lange afstanden, veel tegenwind of steile bruggen komen ze erg goed van pas! Wanneer je voor een fiets kiest met naafversnellingen, kies je voor de meest onderhoudsvriendelijke en soepele versnellingen. Je kunt dan zelf de keuze maken tussen 3 of 7 versnellingen.

- Stuurslot
Naar onze mening is een stuurslot onmisbaar bij een kwalitatieve transportfiets of moederfiets. Dit onderdeel zorgt ervoor dat je dat je stuur in elke situatie stabiel blijft, zelfs wanneer deze zwaar is beladen! Zo heb je bijvoorbeeld geen last meer van een omkieperend stuur tijdens het parkeren van je nieuwe fiets.

- Dubbelpotig standaard

Een dubbelpotig standaard is onmisbaar bij een goede transportfiets en moederfiets! Dit type standaard maakt het mogelijk om altijd en overal stabiel te parkeren. Zelfs wanneer deze zwaar is geworden door bagage of kinderzitjes!

De fietsen uit onze gouden categorie voldoen aan alle bovenstaande kwaliteitseisen. Zo zijn deze tweewielers uitermate geschikt voor de lange afstanden en intensief gebruik.

Zilver: De fietsen met de beste prijs-kwaliteitsverhouding


De fietsen uit de zilveren categorie voldoen bijna aan alle kwaliteitseisen van het gouden segment. Zo zijn deze modellen de beste fietsen wat betreft prijs-kwaliteitsverhouding. Dus heb je voor een betaalbare prijs een mooie fiets waar je wel wat van mag verwachten! Binnen deze categorie vind je een breed aanbod, van mountainbikes tot aan moederfietsen. Zo kan iedereen iets naar wens vinden.

Deze ‘zilveren’ fietsen zijn ideaal voor de dagelijkse ritten tot middellange afstanden.

Het verschil tussen goud en zilver

Wellicht vraag je je nu af wat dan precies het verschil is tussen het gouden en zilveren segment binnen ons aanbod. Niet alle fietsen in deze categorie bevatten een stuurslot. Een stuurslot, zoals we eerder al hebben benoemd, zorgt ervoor dat je stuur onder alle omstandigheden stabiel blijft. Ook wanneer deze zwaar is beladen met bagage of een kinderzitje. In plaats daarvan hebben sommige fietsen uit deze categorie een stabilisator. Deze houdt het stuur recht wanneer de fiets stilstaat door middel van een springveer.

Ook hebben sommige fietsen uit deze categorie een v-brake in plaats van een schijfrem of rollerbrake. V-brakes zijn gevoeliger voor slijtage en moeten met enige regelmaat weer afgesteld worden. Gelukkig is het vervangen van remblokjes redelijk eenvoudig. Met een klein beetje handigheid kun je dit ook zelf doen!

Bovendien hebben niet alle fietsen uit de zilveren categorie een aluminium frame. Sommige fietsen beschikken over een stalen frame. Aluminium is zoals eerder benoemd lekker licht en volledig roestvrij. Staal is erg stevig en voordeliger in prijs, maar wel roestgevoeliger en zwaarder. Om roest te voorkomen kun je de fiets binnen stallen of gebruik maken van een fietshoes, en het frame inspuiten met blanke lak.

Daarnaast is er binnen deze categorie nog wat verschil in onderhoud van de versnellingen. Heb je een fiets op het oog met een dichte kettingkast? Dan heb je hier weinig omkijken naar. Ga je voor een fiets met een open kettingkast en dus een derailleur versnelling? Dan zul je deze af en toe moeten afstellen.

Voor wie is een fiets uit de zilveren categorie geschikt?

Een fiets uit deze categorie is geschikt voor iedereen niet meteen op zoek is naar de kers op de taart, maar toch een goede fiets wilt met een goede prijs-kwaliteitsverhouding.

Brons: Leuke, betaalbare fietsen die meer onderhoud nodig hebben


Wil je een vooral een fiets die betaalbaar is én er leuk uitziet? Vind je het niet erg als je fiets iets meer onderhoud vergt én zal je jouw nieuwe tweewieler vooral voor de kortere afstanden gebruiken? Dan is een fiets uit het bronzen segment iets voor jou!

We staan natuurlijk achter al onze fietsen. Echter zijn we graag eerlijk zodat je een weloverwogen keuze kunt maken uit ons assortiment. We creëren graag de juiste verwachtingen bij onze klanten! De fietsen uit het bronzen segment hebben meer onderhoud nodig dan uit de andere twee categorieën. Voor elke fiets, maar zeker voor de fietsen uit deze categorie, raden we aan eens in de 3 maanden een complete onderhoudsbeurt uit te laten voeren. Zo kun je langer en veilig van je fiets genieten!


Voor wie is een fiets uit de bronzen categorie geschikt?

Onze ‘bronzen’ fietsen beschikken over een stalen frame. Staal is gevoelig voor roest. Daarom raden wij aan deze in te spuiten met een blanke lak. Ook is het een goed idee om je fiets binnen te stallen. Is dit niet mogelijk? Dan kun je ook een fietshoes ter bescherming gebruiken.

De fietsen uit dit segment zullen geen stuurslot hebben. Dit betekent dat je stuur omkiepert tijdens het parkeren. Parkeer deze dus altijd tegen een muur, paal of in de fietsenstalling. Wel hebben enkele transportfietsen uit deze categorie een stuurstabilisator. Dit veertje zorgt ervoor dat je stuur bij stilstand van de fiets recht blijft staan. Deze fietsen zijn dus wel een stuk makkelijker te parkeren!

Daarnaast hebben alle fietsen uit deze categorie, met een handrem, een v-brake remsysteem. Dit type rem is makkelijk te hanteren en heeft een stevige grip, maar vergt wel onderhoud. De remblokjes slijten namelijk na verloop van tijd en dienen dan vervangen te worden. Gelukkig zijn deze redelijk makkelijk te vervangen! De terugtraprem komt ook veel voor bij fietsen in het bronzen assortiment.

De versnellingen van deze fietsen zijn bijna altijd in combinatie met een derailleursysteem en een half gesloten of open kettingkast. Een voordeel aan dit systeem is dat er een groot aantal versnellingen mogelijk is. Verder is een derailleursysteem een stuk voordeliger dan een naafversnelling. Een nadeel is dat een deze type versnellingen wel wat onderhoud nodig hebben. Je deze regelmatig af te stellen, anders loop je het risico dat je ketting van het tandwiel afschiet!

Een ‘bronzen’ fiets is een goed idee wanneer:
- Je niet meer wilt besteden dan 300,-
- Je de fiets voor korte afstanden wilt gebruiken
- Wanneer je realistische kwaliteitseisen hebt
- Als je op zoek bent naar een leuke fiets voor weinig geld
- Je de fiets stalt in een voor diefstal gevoelige buurt
- Je het niet erg vind om je fiets te moeten onderhouden

Een ‘bronzen’ fiets is geen goed idee wanneer:
- Je van plan bent de fiets intensief te gebruiken voor de langere afstanden
- Geen omkijken wilt hebben naar je fiets
- Wanneer je een fiets wilt die vrij is van roest

Goed om te weten

We raden altijd aan om elke fietsen eens per 3 maanden volledig te laten controleren bij een service punt of bij ons in de winkel. Zo behoud je ook de garantie die je op een nieuwe fiets hebt. Heb je nog vragen over één van onze fietsen of kunnen we je ergens anders bij helpen? Neem dan contact op met onze klantenservice. We helpen graag!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.