Tips voor fietsen in de zomer!

  • Geplaatst op
  • Door Superfietsen
  • 0
Tips voor fietsen in de zomer!

De zon staat hoog, de lucht is heet en de dagen lang. De zomer is weer in het land en dat brengt hoge temperaturen met zich mee. Hoe zorg je er voor dat fietsen in deze omstandigheden toch dragelijk blijft? Wij hebben voor u een paar tips op een rijtje gezet waarmee we hopen dat u toch er op uit kunt!

Fietsend de zon tegemoet 

De zomer is natuurlijk een perfecte tijd om eens lekker te gaan fietsen. Stralende zon, geen wolkje aan de lucht, de natuur in volle bloei en om het af te maken een verkoelend briesje. Nu is het in Nederland niet vaak extreem heet, maar de afgelopen tijd hebben we het flink moeten ontgelden. Je kan uiteraard de schaduw opzoeken of zelfs binnen blijven bij de heerlijke airco. Echter zullen er altijd fanatiekelingen zijn die toch op pad willen gaan. Voor deze echte doorzetters hebben wij een aantal tips om het hoofd koel te houden tijdens een fietstocht.

Bescherming tegen de zon

Om er voor te zorgen dat je het niet extreem heet krijgt of oververhit raakt, zijn er een aantal dingen om een soort van aan de zon te kunnen ontsnappen. De juiste kleding kan een hoop schelen als het warm is. Korte en luchtige kleding is erg handig wanneer het warm is. Wanneer u aan wielrennen doet bestaan er speciale luchtdoorlatende shirts en broeken. Deze voorkomen dat het lichaam nog warmer wordt. Een pet of hoed op de fiets houdt de zon ook perfect tegen, let er wel op dat deze niet afwaait natuurlijk. Het mag dan wel geen echt kledingstuk zijn, maar een vochtige doek of washand kan heerlijk zijn om bij te hebben. Wanneer u onderweg ergens stopt om wat te drinken kunt u de doek weer nat maken.

De schaduw opzoeken is altijd een goede optie wanneer het erg warm is. Een bosroute is perfect om te zorgen dat u een route heeft met genoeg schaduw. Vaak zijn er erg veel mooie routes te vinden die u langs prachtige bossen en bomen brengt. Als er geen schaduw in de buurt is, of u moet eerst een stukje fietsen voordat u bij een bos bent, smeer dan genoeg zonnebrand. Dit is trouwens altijd van belang wanneer de zon schijnt.

Brandstof voor het lichaam

Net zoals smeerolie belangrijk is voor een fiets, is genoeg vocht dat voor een menselijk lichaam. Het is misschien niet nodig om te zeggen, maar drink genoeg en neem een bidon mee! Zeker op warme dagen is het belangrijk om goed op je vochtinname te letten. U bent namelijk niet alleen in de zon, maar ook flink aan het trappen. Het lichaam gebruikt meer vocht dat normaal en u zult dan ook meer moeten drinken. Een goede maatstaaf om aan te houden is ongeveer een glas water per 45 minuten. Let er op dat u ook niet overmatig gaat drinken want dat is ook slecht voor het lichaam. Om het lichaam wat te helpen met wennen aan de hitte, is vitaminne C nemen een goede optie.

 

Gewenning en rust

Het lichaam zal na een tijdje beter tegen de hitte kunnen. Voor iemand die niet vaak hoge temperaturen mee maakt (Nederlanders dus), kost het meer moeite om het lichaam op 37 te houden als het buiten warm is. Naar mate je vaker buiten bent en fietst, zal het minder warm aanvoelen. Misschien nog wel belangrijker is om goed en regelmatig even te rusten. Dit hoeft natuurlijk niet elke keer een dutje of uitgebreide picknick te zijn, maar om de 2 uur 15 minuten aan de kant is zeker aan te raden. Uiteraard is een terrasje pakken ook een goede optie!

Met deze tips hopen we dat de hitte toch een beetje dragelijker wordt tijdens het fietsen!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.