Mountainbike kopen? Hier moet je op letten

  • Geplaatst op
  • 0
Mountainbike kopen? Hier moet je op letten

Met een mountainbike of MTB rijden is een andere ervaring dan een tochtje maken met een gewone fiets. Als je zelf op zoek bent naar een goede mountainbike die zijn geld waard is, dan is het natuurlijk vooral van belang dat je goed onderzoek doet naar de mogelijkheden.

Welke factoren zijn nu belangrijk bij de zoektocht naar een goede MTB en waar moet je op letten? Hieronder vind je alvast enkele goede tips!

Mountainbike kopen: 3 belangrijke punten om op te letten als je een 

Wanneer je een mountainbike wilt kopen moet je op een aantal punten letten. Wij hebben er 3 voor je op een rij gezet. Ten eerste mag het belang van een frame met het juiste formaat niet onderschat worden. Niet alleen omdat je zithouding dan beter is, maar ook omdat je veiliger fietst. Als je frame bijvoorbeeld te groot is, zal de afstand tussen het zadel en het stuur ook te groot zijn. Het resultaat? Je zit tijdens het fietsen te ver naar voren, waardoor je minder controle en houvast hebt op je stuur.

De maat van een MTB frame wordt doorgaans weergegeven in inches. Deze hebben betrekking op de diameter van het wiel. Welk maat je kiest hangt af van je lichaamslengte en dus ergens ook van je geslacht. Vrouwen kiezen doorgaans voor een kleiner maat dan mannen. Soms is de maat van het frame ook weergegeven in centimeters, variërend van de 35 en 61 cm. Om het juiste model te kiezen, is het aangeraden om altijd eerst je framemaat te berekenen.

Naast het feit dat voor bepaalde lichaamslengtes een specifieke framegrootte geschikt is, moet je je immers vooral goed voelen bij en op de fiets die je koopt. De verhouding tussen de lengte van armen en benen is immers niet bij iedereen dezelfde. De meest voorkomende formaten zijn 26, 27,5, 28 en 29 inch. Grotere wielen bieden wat meer comfort, maar met kleine modellen zijn wendbaarder.

Het materiaal van het MTB-frame

Weinig mensen weten dat het bij een MTB ook mogelijk is om verschillende materiaalsoorten te kiezen. Het gaat dan vooral om het frame van de fiets, die uit aluminium of carbon bestaat. Beide materialen zijn uitstekend en betrouwbaar, maar aluminium is doorgaans goedkoper.

Carbon is aan de andere kant iets lichter en stijver, wat bij het kiezen van een MTB wel erg belangrijk is. Een frame dat minder weegt en een vastere structuur heeft, kan ook gemakkelijker snel rijden. Ten slotte is carbon meestal erg mooi afgewerkt zonder naden, waardoor je fiets iets professioneler oogt. Het nadeel? Je betaalt voor een mountainbike uit carbon doorgaans een stuk meer.

Het type remmen op je MTB

Ten slotte loont het om onderzoek te doen naar de verschillende remsystemen die van toepassing zijn bij mountainbikes. Er worden twee types onderscheiden: hydraulische en mechanische systemen.

Mechanische systemen maken gebruik van een kabel die wordt aangetrokken om de kracht die op de remhendel wordt gezet over te dragen op de wielen. Binnen de groep mechanische remmen bestaan er ook nog alternatieven. Neem bijvoorbeeld de V-brakes en Rollerbrakes. V-brakes zijn velgremmen die met blokjes op de velg van het wiel drukken. Deze optie is betaalbaarder dan anderen, maar vergen ook meer onderhoud. Rollerbrakes zitten bij de as van het wiel en remmen dan ook daar het wiel af.

Bij een hydraulisch systeem is dan weer sprake van een zuigertje in plaats van een kabel, met een hogere remkracht als resultaat. Doorgaans worden hydraulische systemen beter geacht dan mechanische, maar voor een mountainbike met zo'n remsysteem betaal je ook wat meer.

De beste mountainbike kopen voor jouw voorkeur, budget en situatie

Bovenstaande tips maken een mountainbike kopen alvast een stukje gemakkelijker. Of je nu voor een goedkope mountainbike wilt gaan om recreatief mee te rijden of liever investeert in een high-end mountainbike die perfect is voor professioneel gebruik!

Opzoek naar een premium merk mountainbike? Dan is een Cube fiets of een Cube e-bike wellicht de Cube mountainbike voor jou! 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.