De perfecte schoolfiets uitzoeken? Hier moet je op letten!

  • Geplaatst op
  • 0
De perfecte schoolfiets uitzoeken? Hier moet je op letten!

Er zijn veel factoren die een rol kunnen spelen bij het vinden van de geschikte fiets. Bij een fiets die gebruikt gaat worden voor school is het heel belangrijk om de juiste afwegingen te maken.
Je kunt hierbij denken aan de afstand die afgelegd moet worden, het materiaal van de fiets, slijtage van onderdelen, aantal versnellingen, de maat, de prijs enz enz. Met deze blog gaan we hier verder op in en gaan wij proberen te helpen om inzicht te geven zodat je de beste fiets kan kopen die bij jou en je verwachtingen past.

Afstand 
De afstand die je dagelijks aflegt kan een belangrijke factor zijn bij het kiezen van je fiets. Wanneer je bijvoorbeeld meer dan 5 kilometer fietst. Kan een fiets met versnellingen erg comfortabel zijn. Het is niet zo dat het zonder versnellingen niet kan maar versnellingen bieden je wel variatie in trapweerstand. Wanneer je een beetje tegenwind hebt of je moet een keer een bruggetje of heuveltje op is het ideaal om te kunnen schakelen.
Bij afstanden langer dan 10 kilometer zou je ook kunnen overwegen om een fiets met 7 versnellingen aan te schaffen. Let hierbij wel op de soort versnellingen, voor minder onderhoud en hogere prestaties adviseren we altijd een fiets met naafversnelling.

Waar is de fiets van gemaakt, wat voor materiaal is het?
Iets wat je in je afweging mee kunt nemen is de materiaal waar de fiets van gemaakt is. Een stalen frame is in aanschaf weliswaar voordeliger maar kan je roestvorming nooit uitsluiten. Ook is staal in verhouding tot aluminium iets zwaarder.
Het voordeel van een aluminium fiets is dus dat de fiets en een stuk lichter fietst en niet kan roesten. Ook als de fiets buiten staat. Let hier wel bij op, dat alleen de aluminium delen van de fiets niet kunnen roesten. Op een fiets met een aluminium frame kunnen wel boutjes en moertjes gemonteerd zitten of andere onderdelen die kunnen gaan roesten.
Om het stalen frame, of de stalen onderdelen van de fiets te beschermen tegen de roest, kunnen wij u adviseren om de fiets in te spuiten met blanke lak.

Welke onderdelen zijn slijtagegevoelig
Bij dagelijks en intensief gebruik zijn remblokken slijtagegevoelig en vragen om een nauwkeurige afstelling. Daarom adviseren wij eerder een fiets met rollerbrake/schijfrem of een fiets met terugtraprem als je niet teveel onderhoud wilt. Een terugtraprem reageert heel direct en is veruit de meest onderhoudsvriendelijke remsysteem die er is. Een rollerbrake is ook erg veilig en onderhoudsvrij, het remt goed onder elke weeromstandigheid. Wat ook een fijn voordeel is van handremmen, is dat je de pedalen altijd in de ideale startpositie kan zetten wanneer je bijvoorbeeld stilstaat bij een stoplicht.

Wat neem je mee en hoe wil je het meenemen
Op een degelijke schoolfiets moet je natuurlijk ook iets mee kunnen nemen. Of het nou je sport- of schooltas is, er zijn inmiddels heel veel uitkomsten om zoveel mogelijk mee te nemen op de fiets. De vraag is op welke manier jij dat wil doen. Er bestaan natuurlijk heel veel transportfietsen, dit zijn fietsen met een voordrager. Dit zijn veruit de meest populaire en meest verkochte modellen voor scholieren. Een voordrager waar een krat op kan, bied voor veel scholieren een uitkomst om je schooltas mee te kunnen nemen. Maar ook voor degenen die liever geen voordrager op de fiets willen zijn er genoeg mogelijkheden. Denk aan de handige monkey mee drager die je eenvoudig kunt monteren op je bagagedrager. Tot slot kan je er ook voor kiezen om je rugzak op je rug mee te nemen, in dat geval zou je ook naar ons geselecteerde aanbod mountainbikes kunnen kijken.

Niet onbelangrijk, de prijs natuurlijk
Wij proberen altijd op al onze fietsen de meest eerlijke prijs te hanteren. Dus welke fiets je ook kiest, je hebt gegarandeerd een scherpe prijs bij ons. Wel is het zo dat de prijs van de fiets natuurlijk ook deels word bepaald door de onderdelen en materiaal van de fiets. Een fiets die in aanschafwaarde iets duurder is maar zichzelf uiteindelijk terugverdiend door de jaren heen zou de moeite waard kunnen zijn, zeker als je het als een lange termijn aankoop ziet.

Doe de keuzehulp.

We kunnen ons voorstellen dat het lastig is om de juiste fiets te kiezen. Weet je het na deze blog nog steeds niet helemaal zeker? Doe dan voor de zekerheid de keuzehulp. Met hetgeen wat je nu weet zal je in staat zijn om de beste keuze voor jezelf te kunnen maken. Succes!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.