Accu elektrische fiets: Alles wat je wilt weten

  • Geplaatst op
  • 0
Accu elektrische fiets: Alles wat je wilt weten

De elektrische fiets is ongekend populair. Wist je dat tegenwoordig meer dan de helft van alle nieuw verkochte fietsen e-bikes zijn? Kenmerkend voor de e-bike is dat deze een fiets accu heeft. Deze e bike accu zorgt voor de energie van de motor, zodat deze trapondersteuning kan bieden. Hierdoor fiets je sneller en gemakkelijker. De accu is dus een zeer belangrijk onderdeel van een elektrische fiets. Daarom lees je op deze pagina alles over de e bike accu.

Accu elektrische fiets – verschillende posities

De accu van een elektrische fiets kan op verschillende posities in of op de fiets bevestigd zijn:

  • Onder de bagagedrager
  • Rondom de trapas
  • In of op het frame
  • Onder het zadel

Zo is het voordeel van een e bike accu onder de bagagedrager dat je deze er gemakkelijk uit kan halen. Dit kan fijn zijn in het gebruik, dan kan je de accu namelijk eenvoudiger opladen. Voordeel van een accu in het frame is niet alleen dat dit mooier is, maar ook dat je accu minder snel gestolen kan worden. Overweeg je een elektrische fiets te kopen? Verdiep je dan goed in de voor- en nadelen van de verschillende posities van de fiets accu.

Accu elektrische fiets – capaciteit

De capaciteit van een accu wordt uitgedrukt in wattuur (Wh), dit is de hoeveelheid energie die een accu heeft wanneer deze helemaal vol is. Standaard hebben veel accu’s 400 of 500 Wh capaciteit, maar zwaardere accu’s zijn ook mogelijk. Zwaardere accu’s leveren meer energie, waardoor je actieradius groter is. Is actieradius belangrijk voor jou? Overweeg dan een zwaardere accu.

Actieradius van een elektrische fiets accu

De actieradius geeft weer welke afstand je kunt afleggen op een elektrische fiets, zonder dat je de accu tussendoor moet opladen. De actieradius hangt direct samen met de hierboven beschreven capaciteit van de accu: hoe groter de capaciteit, hoe groter de actieradius. Als vuistregel voor de actieradius geldt dat je per 100 Wh capaciteit ongeveer 18 kilometer kunt fietsen. De actieradius is echter niet alleen afhankelijk van de capaciteit van de fiets accu, maar ook van andere factoren. Denk hierbij aan het weer, de bandenspanning en de kwaliteit van de weg. De getoonde actieradius op de site is gemeten door de leveranciers in de meest optimale fietsomstandigheden.

Accu van je elektrische fiets opladen

Hoe je de accu moet opladen, hangt af van verschillende factoren. Sommige accu’s kan je uit je fiets halen, deze neem je dus mee naar binnen waarna je deze aan de lader legt. Andere accu’s zijn in het frame bevestigd, dan moet je je fiets in de buurt van een stopcontact plaatsen waarna je de accu met een laadkabel aansluit op het stopcontact.

E bike accu en fietsverlichting

Of je fietsverlichting ook gebruik maakt van de energie uit de accu, hangt af van de fiets. Fietsverlichting met een losse batterij is uiteraard ook mogelijk. Fietsverlichting verbruikt maar weinig energie, dus ook als deze is aangesloten op de accu heeft dit nauwelijks invloed op de actieradius van je fiets. Als de accu bijna leeg is, geven sommige fietsen wel prioriteit aan de verlichting ten koste van de ondersteuning. Veilig fietsen is immers belangrijker dan sneller fietsen!

Losse accu elektrische fiets lopen

Een fiets accu heeft een beperkte levensduur. De meeste accu’s gaan ongeveer vijf jaar mee. Gelukkig kan een accu vervangen worden, je hoeft dus niet direct een nieuwe fiets te kopen. Een nieuwe accu kost gemiddeld 500 euro. Wij verkopen geen losse accu’s bij de elektrische fietsen.

Elektrische fiets kopen

Enthousiast geworden over elektrische fietsen en accu’s? Veel elektrische fietsen bieden accu upgrades aan. Voor een meerprijs beschik je dan over veel meer fietskilomteres op één volle accu. Zo biedt het merk Cortina vaak 3 opties aan. Zelfs de meest fanatieke fietser kan zo aan zijn of haar trekken komen!

Meer weten over elektrische fietsen of accu’s? Neem dan contact op met den klantenservice. Zij kunnen je ook doorverwijzen naar onze vakkundige winkelmedewerkers.  Samen met de monteurs hebben die een bijna onuitputbare bron van kennis over elektrische fietsen.

Als je op zoek bent naar een elektrische fiets die net wat sneller gaat dan een gewone e-bike, dan is de speed pedelec wellicht iets voor jou. Een speed pedelec is een elektrische fiets die ondersteuning biedt tot wel 45 kilometer per uur. Dit maakt het een ideale keuze voor forenzen die snel willen pendelen tussen hun huis en werk.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.