Hoeveel calorieën verbrand je met fietsen?

Hoeveel calorieën verbrand je met fietsen?

Wie af wilt vallen denkt vaak aan hardlopen of trainen op de sportschool. Maar waar velen niet aan denken , is dat fietsen ook een hele goede manier is om calorieën te verbranden. Maar hoeveel calorieën verband je met fietsen? In deze blog vertellen we daar meer over.

Leestijd: 4 minuten

Hoeveel Calorieën verbrand je met fietsen per km?

Hoeveel calorieën je verband met fietsen hangt af van een aantal factoren. Zoals je eigen lichaamsgewicht, de wind, het terrein en de intensiteit waarmee je fietst.

 

Je lichaamsgewicht

Je lichaamsgewicht is een grote factor voor het bepalen van hoeveel calorieën je verbrand. Hoe zwaarder je weegt, hoe meer calorieën je verband.

Een persoon die 100 kilo weegt, heeft namelijk meer moeite nodig om hetzelfde tempo te blijven fietsen als iemand die bijvoorbeeld maar 60 kilo weegt.

 

De wind

Ook de wind is ook een belangrijke factor. Ben je aan het fietsen tijdens een windstorm en heb je wind tegen? Dan kost het je super veel energie om voorruit te komen. Neem je vervolgens de weg terug en heb je wind mee? Dan vlieg je voorruit zonder weinig moeite te doen.

 

Het terrein

Ook speelt het terrein waarop je fiets een grote factor op hoeveel calorieën je verband tijdens het fietsen. Onverharde wegen en wegen met een helling omhoog zijn natuurlijk veel zwaarder, dan het fietsen van een heuvel en verharde wegen.

 

Intensiteit

De intensiteit waarmee je fietst heeft ook te maken met hoeveel je kcal je verbrand tijdens het fietsen. Iemand die stapvoets fietst, verbrandt natuurlijk veel minder calorieën dan iemand die op een hoog tempo aan het fietsen is.

De duur van de fietstocht heeft daarom ook invloed op hoeveel kcal je verbrand. Na twee uur fietsen verbrand je meer calorieën omdat het dan zwaarder is om te blijven fietsen. Zo speelt je eigen conditie ook een grote rol. Beginnende sporters hebben het zwaarder en verbranden daarom ook meer kcal dan sporters die al een goede conditie hebben en die beter hun energie kunnen indelen.

 

Vetverbrandingszone

Handig om te weten is, met welke hartslag de vetverbranding het grootst tijdens het fietsen. De ideale vetverbrandingszone ligt zo tussen de 50 en 65 % van je maximale hartslag. Als vuistregel kun je 45 tot 50 slagen onder je maximale hartslag gaan zitten. Deze hartslag kun je bepalen door je leeftijd af te trekken van 220. Houd wel rekening dat dit slechts een indicatie is!

 

Hoeveel kcal verbrand je met fietsen:

In de tabel hieronder staat hoeveel calorieën je verbrand per lichaamsgewicht en snelheid waarmee je fietst.

Snelheid

60 kg

70 kg

80 kg

90 kg

16 km/uur

390 kcal

455 kcal

522 kcal

585 kcal

19 km/ uur

455 kcal

530 kcal

610 kcal

675 kcal

22 km/uur

565 kcal

663 kcal

755 kcal

850 kcal

25 km/uur

690 kcal

810 kcal

920 kcal

1040 kcal

 

Wil je zelf kunnen meten hoe snel je fietst, maar heb je geen fiets met een display? Schaf dan heel eenvoudig een fietscomputer aan. Die kan je namelijk makkelijk aan je fiets monteren en dan kan je zien hoe hard je fietst!

 

fietscomputer

 

Hoeveel calorieën verbrand je met elektrische fietsen

Steeds meer mensen schaffen een elektrische fiets aan. Men zou denken dat je met een elektrische fiets weinig calorieën zou verbranden. Toch valt het heel erg mee vergeleken met niet elektrische  fietsen. Maar hoeveel calorieën verbrand je dan met een elektrische fiets?

Dat hangt natuurlijk af op welke stand je hem zet. Fiets je met een hoge trapondersteuning, dan kost het je minder moeite om voorruit te komen en  verbrand je minder kcal dan wanneer je fietst op een lage stand.

Hieronder een tabel van de calorieën die worden verbrand met een gewone fiets vergeleken met een elektrische fiets met trapondersteuning op de lage, normale of hoge stand.

 

Elektrische fiets

15 km/uur

18 km/uur

21 km/uur

Lage stand

190 kcal

220 kcal

255 kcal

Midden stand

155 kcal

175 kcal

204 kcal

Hoge stand

120 kcal

140 kcal

152 kcal

Normale fiets

350 kcal

405 kcal

557 kcal

 

 

Elektrische mountainbikes

Fiets je graag elektrisch maar heb je wel behoefte aan meer inspanning? Kies dan voor een elektrische mountainbike. Deze fietsen zijn geschikt voor elk terrein en daarbij verbrand je bijna net zoveel als een normale mountainbike, alleen ga je een stukje sneller!

elektrische mountainbike

 

Ben je benieuwd wat voor fietsen we nog meer beschikbaar hebben, bekijk dan onze website voor onze de volledige aanbod aan fietsen. Ook nodigen we je uit voor een testritje in een van onze winkels waar we je met liefde verwelkomen. Heb je verder nog vragen? Neem dan contact op met een van onze medewerkers van de klantenservice.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.