Fietshelmen: Veiligheid onderweg, maar waar moet je op letten?

  • Geplaatst op
  • 0
Fietshelmen: Veiligheid onderweg, maar waar moet je op letten?

Dagelijks vinden er veel fietsongelukken plaats, daarom is het belangrijk om een fietshelm te dragen. Hiermee voorkom je ernstig hoofdletsel indien je komt te vallen met je fiets. In deze blog kom je onder meer te weten waarom fietshelmen zo belangrijk zijn, welke soorten er zijn en welke aandachtspunten er zijn als je een helm gaat kopen.

Leestijd: 4 minuten

Wat is een fietshelm?

Een fietshelm is niets anders dan een stevig hoofddeksel die je draagt wanneer je gaat fietsen. De buitenzijde van de helm is gemaakt van hard kunststof. Dit noemen we de schaal. De binnenkant van de helm is gemaakt van zachter kunststof (meestal polystreen) en dit dient als dempingsmateriaal. Vaak hebben fietshelmen aan de binnenkant ook nog een voering. Deze is er vooral voor het draagcomfort. De helm maak je vast met een (verstelbare) kinsluiting. In tegenstelling tot motorhelmen, zijn fietshelmen niet helemaal gesloten, zodat je je hoofdwarmte beter kwijt kunt.

Fietshelm


Waarom een helm dragen tijdens het fietsen?

Een fietshelm dragen is niet uitsluitend weggelegd voor mountainbikers of wielrenners. Ook de recreatieve fietser, of de fietser voor woon-werkverkeer, doet er goed aan om een helm te dragen. Als fietser ben je in het verkeer erg kwetsbaar. Vergeet niet dat je ook door toedoen van iemand anders kunt vallen of botsen. Daarnaast is je hoofd een het belangrijkste lichaamsdeel om te beschermen. De kans op ernstig hoofdletsel vermindert met maar liefst zestig procent als je een fietshelm draagt. Fietsers die een helm dragen hebben ook nog eens zeventig procent minder kans op dodelijk letsel dan fietsers zonder helm.

Soorten fietshelmen

Voor de sportieve (wedstrijd)fietser heb je de: racefietshelm, BMX-helm en de mountainbikehelm. Deze helmen zijn geschikt gemaakt voor de bijbehorende manier van fietsen. Zo is een racefietshelm zeer aerodynamisch, heeft een BMX-helm een groter oppervlak en is de mountainbikehelm voorzien van een vizier. Voor de “gewone fietser” is er de fietshelm dames en fietshelm heren. Ook voor kinderen zijn er speciale fietshelmen te koop. Meestal zijn deze voorzien van een leuk en vrolijk design. Zelfs voor baby’s zijn er speciale fietshelmpjes. Dit zijn zeer compacte exemplaren die je baby kan dragen, zodra hij of zij in een fietsstoeltje kan zitten.

Fietshelm heren

Waar moet je naar kijken bij de aankoop?

Wil je er zeker van zijn dat je een goede helm koopt? Kijk dan naar het keurmerk. Een goede helm voldoet aan de Europese veiligheidsnormen voor fietshelmen. Dit keurmerk voor fietshelm dames of heren heet EN1078. Het keurmerk voor kinderhelmen is EN1080. Daarnaast is het essentieel dat een fietshelm goed past. Kies dus altijd de juiste maat. Is een helm te groot of juist te klein? Neem deze dan zeker niet! Houd bij het passen ook rekening met een bril of een paardenstaart, als je die draagt tijdens het fietsen. Een helm die goed past, kun je niet gemakkelijk over je hoofd schuiven, ook niet als de riempjes los zijn.

Fietshelm heren of dames?

Het grootste verschil tussen een fietshelm dames of een fietshelm heren is de pasvorm. Vrouwen hebben meestal een iets andere pasvorm dan heren en fietshelmfabrikanten houden hier rekening mee. Bij de juiste pasvorm gaat het erom dat de helm goed aansluit op de schedel. Alleen dan profiteer je van optimale bescherming. Daarnaast zorgt een goede pasvorm er ook voor dat de helm op je hoofd blijft zitten bij een val.

Fietshelm dames


Ook zorgt de pasvorm er voor dat je bescherming hebt vanuit alle posities waarin je kunt vallen. Uiteraard zijn er verschillende pasvormen voor zowel vrouwen als mannen. Qua uitvoering zijn er eveneens allerlei mogelijkheden. Of je nu een hippe, stoere, elegante of robuuste helm wilt. Het is allemaal mogelijk.

Fietshelm heren

 

Extra opties

Is een standaard fietshelm niet voldoende voor je? Er zijn nog allerlei mogelijkheden die fietshelmen nog veiliger maken om te dragen. Zo zijn er fietshelmen voorzien van ledverlichting. Hiermee ben je in het verkeer veel beter zichtbaar. Ook kun je kiezen voor een vizier of een klep. Hiermee zijn je ogen beschermd tegen bijvoorbeeld takjes of opspattend grind en tegen de felle zon. Verder zijn er ook nog helmen met extra ventilatiegaten of met regenbescherming.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.