Alles uit je actieradius halen, 7 tips | e-bike onderhoud

  • Geplaatst op
  • 0
Alles uit je actieradius halen, 7 tips  | e-bike onderhoud

Er is weinig zo vervelend als lege accu tijdens je fietsrit. Daarom is het goed om te weten wat de actieradius van je e-bike is en hoe jij deze kunt beïnvloeden. Zo kom je onderweg niet zonder stroom te zitten!

Leestijd: 3 min

Wat is actieradius?

De actieradius zegt iets over hoe lang je kunt fietsen met een volle accu. Dit wordt niet in tijd, maar in kilometers uitgedrukt. Zo kun je op de ene elektrische fiets 100 kilometer vooruit op een volle accu en op de andere weer 130 kilometer. Let op, deze afstanden zijn gebaseerd op ideale omstandigheden. Zo heeft bijvoorbeeld het type wegdek, de weersomstandigheden en de ondersteuningsstand allemaal invloed op het aantal kilometers die je kunt maken. Graag vertellen we je hier meer over! Zo kun jij het meeste halen uit je e-bike.

Met deze tips haal je alles uit je elektrische fiets

De actieradius optimaal benutten doe je eenvoudig met de onderstaande tips.

Ondersteuningstand

Het spreekt misschien voor zich, maar wanneer je gebruik maakt van een lagere ondersteuningsstand verbruikt je fiets een stuk minder stroom dan wanneer je kiest voor een krachtige trapondersteuning. Wil je langer doen op één accu? Kies dan voor een lagere stand.

Onderhoud van je accu

Je e-bike zal je dankbaar zijn op het moment dat jij je accu goed onderhoud. Zo blijft de actieradius van je fiets stabiel. Hoe kun jij de accu van je fiets makkelijk en goed onderhouden? We hebben een aantal tips voor je:

- De eerste 3x kunnen we je aanraden de accu volledig op te laden en ook volledig leeg te rijden.
- Na de eerste laadbeurten raden we je aan de accu juist helemaal niet leeg te rijden. Laad je accu nu op wanneer de capaciteit rond de 25% is.
- Bewaar de accu van je e-bike op een droge, donkere plek bij kamertemperatuur. Laat deze dus vooral niet in de schuur staan!
- Leg je de e-bike een tijdje weg? Zorg er dan voor dat de accu voor zo’n 50 tot 60% opgeladen is opgeborgen. De ongebruikte accu loopt langzaam leeg. Daarom raden we je aan deze ongeveer om de 2 weken weer bij te laden tot die 50 a 60%.

Onderhouden van je e-bike

Net als het juist onderhouden van je accu heeft ook het juist onderhouden van je elektrische fiets een goede invloed op je actieradius. We geven je graag wat tips:
- Vieze tandwielen of een vieze ketting zorgt voor weerstand. Dit kan ervoor zorgen dat de actieradius van je e-bike lager word. Houd deze daarom goed schoon! We hebben hier handige onderhoudssprays voor.
- Zorg ervoor dat de ketting van je elektrische fiets juist is gespannen. Een slappe ketting doet niet veel goeds voor de snelheid van je fiets.
- Een juiste bandespanning draagt bij aan de optimale actieradius. Zorg er dus voor dat je een goede fietspomp in huis hebt!
- Heb je een e-bike met v-brakes? Dan is het van belang op deze met enige regelmaat te laten controleren. Wanneer deze aanlopen zal je actieradius er flink onder lijden.

Snelheid

Trap je sneller? Dan hoeft de motor van je fiets minder vermogen te gebruiken. Daarom is het aan te raden een hoge trapfrequentie aan te houden. Daarbij raden wij het af om vaak tot stilstand te komen of erg veel in tempo te wisselen. Dit zal de actieradius van je elektrische fiets negatief beïnvloeden.
 

Het wegdek

Misschien een hele logische, maar deze kunnen we niet achterwegen laten. De weg waarop je fiets heeft een grote invloed op de capaciteit van je accu. Wanneer je op onverharde wegen rijd zal de accu van je e-bike harder moeten werken dan wanneer je op asfalt rijd. Daarnaast vergen heuvels ook meer van het vermogen de fiets. Logisch dus dat dit om meer kracht vraagt en zo de actieradius van je fiets kan verlagen.

Weersomstandigheden

Net als het wegdek hebben ook de weersomstandigheden invloed op je accu. De ideale tempratuur voor de meeste accu’s ligt tussen de 20 en 25 graden. Hou dit dus zeker in je achterhoofd wanneer je een langere rit op de planning hebt staan. Daarnaast heeft de hoeveelheid wind en regen effect op het vermogen van je elektrische accu.

Gewicht

Het klinkt heel logisch; hoe meer massa je meeneemt op de fiets, hoe harder deze moet werken. Probeer dus niet teveel mee te nemen onderweg wanneer je zo lang mogelijk wilt doen met een volle accu.

Haal alles uit je e-bike

Het is helaas onvermijdelijk dat de capaciteit van je accu na verloop van tijd wat zal verminderen. Toch zal dit een flink stuk minder zijn wanneer je gebruik maakt van de info en tips die we in deze blog hebben gegeven.

Opzoek naar een e-bike? Dan kun je zowel online als in één van onze winkels terecht. 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.