Is fietsen gezond voor je?

  • Geplaatst op
  • Door Jana
  • 0
Is fietsen gezond voor je?

In deze bijzondere tijden staat het thema ‘’gezondheid’’ extra centraal. Iedereen wilt natuurlijk gezond zijn, en fietsen draagt hier optimaal aan bij. Fiets je graag? Of ben je op zoek naar motivatie om de benen vaker te strekken? Lees dan gauw verder.

Of je nu gaat fietsen om je conditie, gezondheid of bankbalans te verbeteren, vaker de fiets pakken is altijd een goed idee! Niet overtuigd? Wij hebben de belangrijkste gezondheidsvoordelen voor je op een rijtje gezet.




1. Geef je darmen een boost

Beweging, en dus ook fietsen, is goed voor je darmen! Lichamelijke activiteit zorgt er namelijk voor dat jouw dikke darm de voedsel die jij binnenkrijgt sneller verwerkt. Hierdoor kan je lichaam water en de nodige vitaminen beter opnemen. Bovendien zorgen de bewegingen die je maakt tijdens het fietsen voor een snellere ademhaling en hartslag wat het samentrekken van de darmspieren stimuleert. Zo voorkom je een opgeblazen gevoel en dus een ook ‘’bolle’’ buik. Hello, summerbody!

2. De dokter als verre vriend

Wil je minder ziek zijn? Pak dan de fiets. Matige lichaamsbewegingen maakt immuuncellen actiever. Zo staan ze klaar om eventuele infecties aan te vechten. Uit onderzoek blijkt dat mensen die 5 dagen 30 minuten per dag fietsen gemiddeld 5 dagen per jaar minder ziek zijn. Dus hup, kom van die bank af! 

3. Fietsen is goed voor je hart

Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat regelmatig fietsen het risico op hartaandoeningen met 50% verminderd.

4. Blijf op gewicht

Het lijkt een simpele som, wil je afvallen, verbruik dan meer calorieën dan je inneemt. Tijdens het fietsen verbrand je tussen de 400 en 1000 calorieën per uur, afhankelijk van de intensiteit. Zo heb je dus al snel een maaltijd verbrandt! Bovendien is het bewezen dat je vanaf 15 minuten beweging per dag een beter slaapritme zal krijgen. Ook dit draagt weer bij aan het behouden of verkrijgen van een gezond gewicht. Slaap helpt je namelijk om het hongerhormoon gherline in balans te houden.

5. Ontwijk verkeer stress

We weten allemaal dat stress niet goed is voor onze gezondheid! En laat het nou zou zijn dat je door de fiets te pakken héél wat stress kan voorkomen. Geloof je ons niet? Nou, vergelijk even deze 3 situaties:

1. Stap in de auto, in de file staan, sta in de rij voor het parkeerautomaat, betaal voor je parkeerplaats
2.  Loop naar de bushalte, wacht op de bus, klaag over het feit dat de bus wéér te laat is, stap op de bus (betaald), kom aan op de bushalte, loop naar je bestemming

OF:
3. Stap op de fiets, rij langs het verkeer, zet de fiets op slot en.. Klaar!

Wanneer je de fiets pakt voor korte ritten bespaar je op benzine of geld op het openbaar vervoer, evenals op tijd.

6. Fietsen en het coronavirus

We kunnen er niet meer omheen, het coronavirus heeft de hele wereld in zijn greep. Mits je niet gaat fietsen in groepen, wordt deze activiteit juist aangeraden door virologen. Het vermijden van bussen en treinen in deze bijzondere tijden verlaagt de kans op besmetting aanzienlijk. Ook loop je minder risico om besmet te raken door het aanraken van oppervlaktes. Diverse studies hebben namelijk aangetoond dat de ziekteverwekker tot 9 dagen kan overleven op diverse oppervlaktes.

Bijkomend voordeel is dat fietsen een positief effect heeft op de longen. Tijdens het fietsen worden de luchtwegen namelijk geventileerd en het bloed beter aangevoerd. Zo worden de longen gereinigd. Optimaal dus als het gaat om virusbescherming!
Hebben we je helemaal overtuigd vaker de fiets te pakken? We hebben zoveel fietsen, dat er zeker ook wat voor jou tussen zit! Denk aan: Damesfietsen, herenfietsen en transportfietsen. Fiets je dagelijks langere afstanden? Dan is misschien een elektrische fiets wel handig. 

Twijfel je over welke fiets goed bij jou zou passen? Chroom dan niet om contact op te nemen met onze klantenservice. Wij helpen je graag verder.


Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.