Je e-bike onderhouden – Nu met extra wintertips!

  • Geplaatst op
  • Door Jana
  • 1
Je e-bike onderhouden – Nu met extra wintertips!

De accu is het hart van je e-bike! Wil je lang kunnen genieten van je nieuwe elektrische fiets? Dan is het verstandig om deze, en andere onderdelen, goed te onderhouden. In deze blog geven we een aantal tips en tricks om de levensduur van je e-bike te verlengen. Nu aangevuld met handige wintertips!

Tip 1: Zorg ervoor dat de accu van je elektrische fiets niet leeg raakt

Je accu zal niet zo snel leeglopen tijdens het fietsen. De meeste accu’s hebben namelijk restenergie. Laat je jouw elektrische fiets een tijdje staan zonder deze gebruiken? Dan loopt de accu wel langzaam leeg. Dit kan de accu beschadigen. Zorg er dus voor dat je de accu van je e-bike weer op tijd oplaad! Bij een elektrische transportfiets is het helemaal belangrijk om deze goed te onderhouden. Door het extra gewicht moet de accu namelijk harder werken. Goed onderhoud, verlengt je actieradius! 

(Winter)tip 2: Bewaar de accu op kamertemperatuur

Batterijen zijn erg vatbaar voor temperatuurswisselingen. Je accu presenteert het best in temperaturen van rond de 20 graden. Daarom kun je beter je accu niet opbergen op plekken waar het erg koud of warm is. Te lage of hoge temperaturen kunnen de capaciteit van de accu erg benadelen. Wil je de levensduur van je batterij zo lang mogelijk behouden, bewaar deze dan op kamertemperatuur.

Ook wanneer je jouw elektrische fiets in de schuur of garage zet is het raadzaam om je accu op kamertemperatuur te bewaren. Staat je e-bike heel de dag buiten in de kou? Neem dan de accu mee naar binnen!

Tip 3: Batterij opladen

Diverse experts raden aan om de accu na ongeveer 30 keer opladen 1x helemaal leeg te laten lopen om deze vervolgens weer helemaal op te laden. Zo voorkom je dat de accu ‘gewend’ raakt aan het laden.

(Winter)tip 4: Onderhoud de accu wanneer je deze niet gebruikt

Leg je de accu in de winter even weg? Laad deze dan tot ongeveer 60% op. Controleer ondertussen, ongeveer om de twee maanden, of de capaciteit niet te ver afneemt en laad de batterij weer op tot die 60%.

Tip 5: Hou je bandenspanning in de gaten

Zachte banden zorgen voor meer weerstand onderweg waardoor de accu meer energie verbruikt. Zorg er dus voor dat je de banden van je fiets op tijd oppompt. Zo bescherm ook je wielen tegen slijtage. Twee vliegen in één klap dus!

Tip 6: Begin de rit met een lage versnellingsstand

Wees lief voor je accu door niet meteen met de hoogste versnellingsstand te beginnen. Schakel liever pas over naar een hogere stand wanneer je op gang bent gekomen. Hiermee zorg je voor een lage belasting van de accu. Zo zal deze langer meegaan!

(Winter)tip 7: Servicebeurt

Zeker in de winter wil je niet met pech langs de weg staan! Daarom kunnen we je ieder jaar een onderhoudsbeurt aanraden. Zo kun je eenvoudig heel wat narigheid voorkomen.

Wat wordt er allemaal gedaan bij een e-bike onderhoudscheck?
- De remmen en versnelling worden afgesteld
- De ketting, spaken en kabels worden aangespannen
- Alle draaiende onderdelen worden gesmeerd
- Speling lagers controleren en bijstellen
- Algehele controle op slijtage
- Alle bouten/moeren worden aangedraaid
- De verlichting wordt gecontroleerd
- De software krijgt een update
- Alle elektrische componenten worden behandeld met een vocht en corrosie werende spray

(Winter)tip 8: bescherm je accu met een warmtehoes!

Als je het koud hebt, dan kan het helpen om een deken om je heen te slaan of een extra trui aan te trekken. Ditzelfde principe is toe te passen op je accu en e-bike! Je kunt je accu namelijk extra beschermen door middel van een warmtehoes. Deze warmtehoes kan je tijdens opslag en opladen gebruiken. Daarnaast kan jij je elektrische fiets ook beschermen met een fietshoes. Zo blijft je e-bike het hele jaar door droog en stofvrij!

Aanbevolen e-bikehoes


Aanbevolen accuhoes

 

(Winter)tip 9: LCD-scherm

Je LCD-scherm kan trager reageren wanneer het vriest. Voordat je in paniek raakt willen wij jou graag vertellen dat de kristallen in het scherm niet goed tegen de kou kunnen. Dit betekent dus dat jouw LCD-scherm niet kapot is! Wanneer de temperaturen omhoog gaan, verdwijnen de problemen in het scherm vanzelf weer.

(Winter)tip 10: Hou een slotontdooier of slotspray achter de hand

Is je fietsslot bevroren en krijg je de sleutel er niet meer goed in? Oei, wat vervelend! Gelukkig hebben we goed nieuws, de oplossing is namelijk heel simpel. Door middel van een slotontdooier heb je de dichtgevroren sloten snel weer gangbaar. Erg handig dus om zo’n flesje in huis te hebben.

 

Advies nodig over je e-bike?

We hopen je met deze tips wijzer gemaakt te hebben over het onderhouden van je e-bike. Heb je nog vragen of extra service nodig? Dan kun je altijd contact opnemen met onze klantenservice of langskomen in onze winkel. We helpen graag!

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.